Ympäristötuen haussa iso pudotus, tukivaroja siirtyy ensi vuodelle

Metsäkeskus pääsee käsittelemään tukihakemuksia vasta loppuvuodesta.

Suomen metsäkeskukseen on tullut ympäristötukihakemuksia tuntuvasti vähemmän kuin viime vuonna. Toistaiseksi hakemuksia on tullut noin 500 kappaletta, kuin viime vuonna hyväksyttyjä tukihakemuksia oli 1 500 ja tukia maksettiin metsänomistajille lähes 13 miljoonaa euroa.

Tämä vuonna suurin osa ympäristötukivaroista jääkin käyttämättä ja siirtyy ensi vuodelle, Metsäkeskuksesta ennakoidaan.

Laskun taustalla on muutama syy. Ensinäkin Metsäkeskus lopetti ympäristötukihakemusten valmistelun maanomistajille, ja valmistelu on siirtynyt alan yrityksille ja muille toimijoille. Siellä ei kuitenkaan ole vielä päästy kunnolla vauhtiin.

”Metsäalan toimijat valmistelevat ympäristötukihakemuksia tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna, mutta se ei vielä paikkaa Metsäkeskuksen aiemmin tekemää hakemusten valmistelutyötä”, sanoo Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jarkko Partanen tiedotteessa. 

Hakemusten lähettämistä on voinut hillitä myös se, että Metsäkeskuksessa ei vielä pystytä hakemuksia käsittelemään. Tähän syynä ovat  tietojärjestelmäongelmat, jotka ovat häirinneet myös muiden tukien käsittelyä.

Metsäkeskuksesta arvioidaan, että ympäristötukihakemusten käsittely päästään aloittamaan vielä tämän vuoden puolella ja pieni osa haetuista tuista jopa maksettua. Suuri osa tukipäätöksistä ja maksuista siirtyy kuitenkin ensi vuoteen.

Tietojärjestelmämuutoksen vuoksi tukien haku avattiin vasta maaliskuussa.

Vaikka hakemusten käsittelyä ei vielä päästä aloittamaan, kannattaa niitä silti jo lähettää Metsäkeskukseen. Saapuneita hakemuksia tarkastetaan koko ajan ja tehdään muuta valmistelevaa työtä, Metsäkeskuksesta kerrotaan.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut