Metsänomistaja voi saada ympäristötukea erityisen arvokkaisiin elinympäristöihin sekä kohteisiin, jotka eivät kokonsa puolesta täytä Metso-kohteen kriteereitä. Metsänhoitoyhdistykset ja MTK ovat kehittäneet metsänomistajille palvelua mahdollisimman helppoon ympäristötuen hakemiseen.
”Koimme metsänhoitoyhdistyksissä tärkeäksi ottaa kokonaisvaltaisempi rooli metsänomistajan auttamisessa myös ympäristötukien suhteen. Siksi olemme lanseeranneet uuden palvelun, jossa Mhy hoitaa ympäristötuen hakemisen alusta loppuun”, projektiasiantuntija Tiina Salminen Metsänhoitoyhdistysten Palvelutoimistosta kuvaa palvelun roolia.
Ympäristötuen hakeminen vaatii ainoastaan yhteydenoton omaan metsäasiantuntijaan.
”Yhteydenoton jälkeen Mhy:n metsäasiantuntija arvioi kohteesi tukikelpoisuuden ja mikäli se täyttää ehdot, laatii ympäristötukilaskelman ja rahoitushakemuksen puolestasi ja toimittaa ne Metsäkeskukseen. Tarvittaessa hän laatii myös hoito- ja käyttösuunnitelman kohteelle ja huolehtii työn toteutuksesta”, Salminen tiivistää palvelun sisällön.
Useimmissa tapauksissa metsäkeskuksen metsätoimijalle erikseen maksama korvaus hankkeen läpiviemisestä riittää kattamaan kulut, mutta kaikkien pienialaisimmissa kohteissa kulujen kattaminen voi joissain tilanteissa edellyttää metsänomistajan omaa panostusta.
”Ympäristötuki on erinomainen työkalu metsänomistajalle erityisten kohteiden suojeluun, koska 10 vuoden sopimuskauden jälkeen maanomistaja päättää kohteen käsittelystä. Ympäristötukisopimuskohteet ovat tutkitusti myös hyvin ekotehokkaita: määräaikaisellakin suojelulla on merkitystä”, MTK Metsänomistajat-linjan ympäristöasiantuntija Markus Nissinen toteaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Minkä takia metsänomistajan kannattaa hakea ympäristötukea jos se menee kulukorvauksen mhy:lle ja voi olla ettei riitäkkään ? Kannattaisiko kohde vain laittaa hiljaiseen suojeluun metsänomistajan toimesta ?