Europarlamentissa jo hyväksytyn ennallistamisasetuksen läpimeno näyttää taas epävarmalta. Asiaa käsitellään alkuviikosta jäsenmaiden kesken Euroopan neuvostossa, ja Suomen kanta saattaa olla ratkaiseva.
Luonnonsuojeluliitto vetoaa hallitukseen, jotta se ei kaataisi asetusta vaan edistäisi myönteistä ratkaisua sen läpiviemiseksi. Liiton mukaan asetuksen kaatuminen vaarantaisi luontokadon pysäyttämisen koko EU:ssa.
Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja luontokadon torjunta, Luonnonsuojeluliitto muistuttaa.
“Suomen on erittäin hankala saavuttaa omaa tavoitettaan pysäyttää luontokato, jos konkreettisia toimia vastustetaan. Päätös äänestää ennallistamisasetusta vastaan kyseenalaistaa hallituksen rehellisyyden suomalaisille. Hallitusohjelmaan ei voi kirjoittaa yleviä tavoitteita ja sitten vastustaa kaikkea, mikä edistäisi niiden toteutumista”, toteaa Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Hanna Halmeenpää tiedotteessa.
Mykkänen: Asetus yhä kohtuuton
Hallitus on aiemmin ilmoittanut vastustavansa ennallistamisesitystä. Ympäristöministeri Kai Mykkänen totesi eilen torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että jos asia jää Suomen kannasta kiinni, esitys nykymuodossaan kaatuu. Mykkäsen mukaan esitys on Suomen kannalta edelleen kohtuuton.
”Meidän analyysi on, että edelleen, tässäkin muodossa, ennallistamisasetuksen velvoitteet ja kustannukset painottuvat kohtuuttomalla tavalla Suomeen verrattuna useimpiin muihin maihin. Siksi Suomi äänestää siinä leirissä, joka tämän kaataa”, Mykkänen totesi.
Ympäristöjärjestö WWF tuomitsee hallituksen suunnitelman.
”Luontokato jatkuu, eikä Suomen hallitusta tunnu haittaavan. Ennallistamisasetuksen torppaa-minen olisi anteeksiantamaton virhe, josta kärsisivät luonnon lisäksi myös ihmiset”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.
Lisää aiheesta: Miten ennallistamisasetus vaikuttaa?
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Joutaakin kaataa puolestani, maaseutu ennallistuu kovaa vauhtia ainakin täällä itäisessä Suomessa.