Yle julkaisi eilen tietoja hallituksen valmistelemasta vanhojen metsien kriteereistä. Luonnoksen mukaan suojeluun tulisi vähintään joko 120-vuotiasta (ympäristöministeriön esitys) tai 140-vuotiasta havumetsää (maa- ja metsätalousministeriön esitys). Lahopuuta olisi vähintään jo 20 kuutiota hehtaarilla (ympäristöministeriön esitys) tai 50 kuutiota hehtaarilla (maa- ja metsätalousministeriön esitys). Lopullista päätöstä kriteereistä odotetaan lähiaikoina.
Ympäristöjärjetöjen mukaan luonnos kriteereistä on rimanalitus.
”Valmisteilla oleva esitys metsäkriteereistä kuulostaa rimanalitukselta. Vaikuttaa siltä, että esityksellä pyritään lähinnä varmistamaan, että suojeltavaa metsää löytyy mahdollisimman vähän. Tämä rikkoo räikeästi hallituksen omia lupauksia luontokadon pysäyttämisestä”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola tiedotteessa.
Järjestöjen mukaan kriteereistä on tulossa niin kireät, että valtaosa jo tiedossa olevista, suojelupäätöstä odottavista luonnonmetsistä jää suojelematta.
“Jos Orpon hallitukselta ei löydy selkärankaa suojella valtion arvokkaita luonnonmetsiä, jää vastuu puun ostajille eli metsäyhtiöille. Suomalaisten metsäyhtiöiden kansainvälisiä asiakkaita kyllä kiinnostaa, päätyykö tuotteisiin luonnonmetsää vai ei”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Touko Sipiläinen.
Yksityismailla edetään vapaaehtoisesti
Vanhoja metsiä on tarkoitus suojella sekä valtion mailla että yksityismailla. Valtion mailla Metsähallitus inventoi kohteet.
Yksityismailla suojelu toteutetaan vapaaehtoisesti Metso-ohjelman avulla, rajauksista sovitaan yhdessä maanomistajan kanssa. Yksityismailla suojelu etenee maanomistajien tarjonnan ja käytettävissä olevien resurssien puitteissa.
Yksityismailla kriteerit täyttävien kohteiden kattavaa etukäteisinventointia ei ole mahdollista toteuttaa, luonnoksessa todetaan.
Lisää aiheesta | Yle: Vanhan metsän kriteerit täyttäviä metsiä Etelä-Suomesta tuskin löytyy
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään