Yle: Ehdotus 50 metrin suojavyöhykkeistä raakuille jakaa hallituspuolueita

Kokoomuksesta ja kristillisdemokraateilta tukea lakihankkeelle, perussuomalaiset vastustavat.

Ministeri Kai Mykkäsen (kok.) ehdotus lakiin kirjattavasta 50 metrin suojavyöhykkeistä raakuille jakaa hallituspuolueita, ilmenee Ylen kyselystä.

Viidenkymmenen metrin suojakaista saa tukea kokoomukselta ja kristillisdemokraateilta. Sen sijaan Perussuomalaiset vastustaa asian kirjaamista lakiin.

RKP puolestaan vaatii, että myös maanomistajien oikeudet turvataan: jos omaa maata ei voi käyttää yritystoimintaan, siitä on maksettava korvausta.

Kokoomuksen ympäristövaliokuntavastaava Pauli Aalto-Setälä on mukana lakialoitteessa, jossa vaaditaan raakkujoille 50 metrin suojavyöhykettä. Aloitteen on allekirjoittanut tähän mennessä 35 kansanedustajaa.

Aalto-Setälä haluaa selvittää myös, miten suojavyöhyke korvattaisiin maanomistajille, koska he eivät enää voisi harjoittaa elinkeinoaan kieltoalueella.

” Minkäänlaista sosialisointia tai omaisuuden haltuunottoa valtio ei suunnittele, mutta pitää toimia oikein ja viisaasti. Yksi mahdollisuus olisi käyttää vapaaehtoisia Helmi- ja Metso-ohjelmia, joihin hallitus voisi lisätä rahaa.”

Perussuomalaisten valiokuntavastaava Petri Huru ei sen sijaan näe mitään syytä kirjata suojavyöhykettä lakiin.

”Lakia ei noudatettu. Ajettiin ylitse ja se oli lähinnä, että ei noudatettu sääntöjä tai suosituksia. Siihen ei tarvita tiukemapaa lakia vaan ehkä jopa valvontaa.”

Huru pitää ongelmana myös sitä, kuka lakia valvoisi. Se ei Hurun mukaan tarkoita sitä, että hän hyväksyisi raakkutuhot.

RKP:n valiokuntavastaava Kristoffer Ingo haluaa ennen kaikkea pitää huolta metsänomistajien oikeuksista.

”Viidenkymmenen metrin suoja-alue on yksi vaihtoehto, mutta jos tästä laki kirjoitetaan ja se estää yritystoimintaa, niin se pitää totta kai korvata maanomistajille”, Ingo sanoo.

Kommentit (1)

  1. Jos joku ehdottaisi 100m suojavyöhykettä raakuille niin sekin varmasti saisi 100% kannatuksen tietyiltä puolueilta. Asiasta tarvitaan tiukkaa tutkimustietoa ja mahdollinen maa-alueiden sosialisointi tulee tietysti tapahtua käypää korvausta vastaan.

Luonto Luonto