Ylä-Lapin metsänhoitoyhdistyksen alueella puukauppa pysähtyi alkuvuonna, kun alueen suuret ostajat – Metsä Group ja Stora Enso – laittoivat keskeneräiset kaupat ja uusien suunnittelun jäihin. Syynä oli sertifiointijärjestö FSC Suomen kontrolloidun puun riskinarviointi, jossa saamelaisalueet ja IFL-alueet katsottiin määritellyn riskin alueiksi. Se tarkoittaa, että näiltä alueilta ei puuta FSC sertifioidun toimijan kannata ostaa. Sekä Metsä Group että Stora Enso käyttävät FSC-sertifikaattia.
Mikäli puuta kuitenkin ostetaan, ostajan on määriteltävä alueelle toimenpiteet, joilla riskiä voidaan pienentää. Sertifioijan pitää nämä toimet hyväksyä.
Ylä-Lapin yhdistys on kokonaan saamelaisalueella, samoin myös osa Sodankylän metsänhoitoyhdistyksen alueesta. IFL tarkoittaa laajoja yhtenäisiä metsäalueita, joilla FSC:n mukaan ei saa hakata. Näitä on etenkin Inarissa, joka on Ylä-Lapin yhdistyksen toimialuetta.
”Jää kelkka ostamatta”
Käytännössä isojen yhtiöiden päätös kauppojen jäädyttämisestä keskeytti puukaupan koko yhdistyksen alueella. Niiden lisäksi alueella on vain yksi merkittävä ostaja, tukkia käyttävä Keitele, jolla ei ole FSC-sertifikaattia. Se toimittaa isoille yhtiölle kuitenkin haketta, jota ei uudessa tilanteessa enää haluttu. Niinpä se lopetti puunostot alueella.
Ylä-Lapissa valtaosa maista on valtion hallussa, mutta yhdistykselläkin on jäseniä lähes tuhat ja heillä hehtaareita 100 000. Lisäksi alueella on isoja yhteismetsiä. Keskimääräinen hakkuukertymä on 80 000 kuutiota.
”Yhtiöiden puuhuollon kannalta tilanne ei ole kriittinen, mutta paikallisesti tämä on iso asia metsänomistajille”, kertoo Ylä-Lapin metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Annakaisa Heikkonen.
”Yksi metsänomistaja pohti, että tänä vuonna jää sitten uusi moottorikelkka ostamatta, kun ei puukauppaa pääse tekemään.”
Metsänomistajien lisäksi kauppojen keskeytys vaikuttaa myös puunkorjaajien työtilanteeseen sekä polttopuun saatavuuteen. Alueella polttopuut on korjattu hakkuualueilta.
Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin kauppoja päästään taas tekemään. Ostajat kuitenkin hakevat ratkaisua asiaan.
Kontrolloidulla puulla tarkoitetaan tässä puuta, jota voidaan sekoittaa sertifioidun puuraaka-aineen kanssa FSC Mix -tuotteiden valmistuksen aikana. FSC-sertifioitujen tuotteiden valmistusprosessissa kontrolloidun puun osuus saa olla korkeintaan 30 prosenttia.
Ylä-Lapin hakkuiden keskeytymisestä kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään