Hakkuuaikomukset yksityismetsissä laskivat tammi-elokuussa verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon, Suomen metsäkeskus kertoo. Vuoden 2018 suhdannehuipusta tultiin noin neljänneksellä alaspäin, ja hakkuuaikomusten kokonaispuumäärä palautui vuoden 2016 tasolle.
Metsäkeskukseen tulleiden metsänkäyttöilmoitusten perusteella lasku kohdistui erityisesti kuitupuuhun. Uudistushakkuiden ja varttuneiden puustojen hakkuupinta-alat pienenivät, mutta ensiharvennusten pinta-alat kasvoivat lievästi.
Hakkuuaikomusten puumäärä on tänä vuonna laskenut kaiken kaikkiaan yhdeksän prosenttia viime vuodesta. Lasku on ollut voimakkainta Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa. Hakkuuaikomukset kasvoivat alkuvuonna muutamissa maakunnissa, eniten Kymenlaaksossa, Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä.
Kuitupuun hakkuuaikomukset laskivat 17 prosenttia koko maassa, ja laskua oli kaikissa maakunnissa Kymenlaaksoa lukuun ottamatta. Tukkipuun hakkuuaikomukset sen sijaan nousivat alkuvuonna kolme prosenttia edellisvuodesta. Erot maakuntien välillä olivat kuitenkin suuria.
Hakkuupinta-aloissa kehitys näkyi siten, että yksityismetsien uudistushakkuuaikomusten pinta-ala putosi 10 prosentilla viime vuodesta. Ensiharvennusten hakkuuaikomusten pinta-ala nousi pari prosenttia Varttuneempien kasvatusmetsien harvennushakkuuaikomusten pinta-ala puolestaan 18 prosenttia.
Koronapandemian synnyttämä talouskriisi on heijastunut puumarkkinoihin ja yksityismetsien hakkuuaikomuksiin. Etenkin paperin kysyntä kääntyi maailmalla voimakkaaseen laskuun.
Alkuvuoden aikana puumarkkinoihin vaikuttivat osaltaan myös työmarkkinakiistat ja eteläisen Suomen lauha talvi, joka vaikeutti puunkorjuuta.
”Koronatilanteesta huolimatta on tärkeää jatkaa hyvää metsänhoitoa ja investointeja puuntuotantoon. Sillä tavoin edistämme metsien kasvua, hiilensidontaa ja terveyttä sekä parannamme mahdollisuuksia valmistaa puupohjaisia ja ilmastoystävällisiä tuotteita myös tulevaisuudessa”, sanoo Metsäkeskuksen elinkeinojohtaja Anssi Niskanen.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään