Kohonneet puukauppahinnat pitivät viime vuonna yksityismetsätalouden kannattavuuden edellisvuosien tasolla, vaikka hakkuumäärät vähenivät. Yksityismetsien liiketulos oli 174 euroa hehtaarilta ja kasvoi reaalisesti eli inflaatio huomioituna yhden prosentin edellisvuodesta, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa.
Viime vuonna puuntuonnin loppuminen Venäjältä alkoi näkyä koko painollaan puumarkkinoilla, ja varsinkin kuitupuun sekä energiapuun hinnat nousivat täysin uudelle tasolle. Vuoden 2023 liiketulos yksityismetsistä oli kaikkiaan 2,37 miljardia euroa.
Etelä-Suomessa yksityismetsätalouden liiketulos päätyi 224 euroon hehtaarilta eli reaalisesti samaan kuin vuotta aiemmin. Pohjois-Suomessa tulos oli keskimäärin 73 euroa hehtaarilta, kasvua kuusi prosenttia edellisvuodesta.
Pohjois-Suomessa liiketuloksen kasvua selittää etenkin kuitupuun hinnan nousu.
Suurimmat hehtaarikohtaiset tulokset kertyivät Päijät-Hämeen (321 euroa hehtaarilta) ja Kanta-Hämeen maakunnissa (304 euroa hehtaarilta). Lapissa puolestaan liiketulos jäi 47 euroon hehtaarilta. Liiketulos kohosi eniten Satakunnassa ja Keski-Pohjanmaalla.
” Vaikka markkinahakkuut vähenivät yksityismetsissä viitisen prosenttia vuonna 2023, nousseet puun hinnat pitivät yksityismetsien liiketuloksen edeltävien vuosien tasolla. Puuntuotannon investoinnit kääntyivät myös reaalisesti kasvuun useamman vuoden laskun jälkeen”, toteaa yliaktuaari Markus Toikka Luonnonvarakeskuksesta.
Kantohintojen nousu kasvatti puuntuotannon sijoitustuottoa
Yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto viime vuonna oli 10,4 prosenttia. Edeltäneen viiden vuoden keskiarvoon verrattuna tuotto oli neljä prosenttiyksikköä korkeampi.
Tuottoa nosti puun hintojen kallistuminen, jolla on suuri vaikutus Luken laskemaan tuottoindeksiin. Reaalinen sijoitustuotto ilman pystykauppahintojen muutosta oli 4,1 prosenttia.
Luken tilastoima metsien sijoitustuotto on herkkä puun hintojen vaihtelulle. Puun hintamuutokset ovat heitelleet puuntuotannon sijoitustuottoa vuosien varrella enimmillään neljänneksellä ylös- tai alaspäin.
Ilman puun hintojen muutoksen vaikutusta puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto on pysynyt tasaisena neljän ja viiden prosentin välillä pitkään.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään