Yhdysvalloissa kuumeni, Kiinassa hiljeni

Korona-ajan ensivaikutukset sahatavaramarkkinoihin tuntuvat viennissä.

Sahatavarakauppa pieneni lievästi Euroopassa viime vuoden aikana ja merkittävimpien vientimaiden ensimmäisen kahdeksan kuukauden toimitukset laskivat 1,2 prosenttia, Wood Resources International raportoi. Vienti on supistunut eniten Suomesta, Latviasta ja Itävallasta.

Ruotsi sen sijaan on kasvattanut toimituksiaan ja saattaa yltää kaikkien aikojen huippuvuoteensa. Toimitukset Ruotsista ovat kasvaneet etenkin Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Saksaan, Tanskaan ja Egyptiin.

Sahatavaran vientihinnat nousivat sekä Suomessa että Ruotsissa suurimman osan viime vuotta. Kyse on palautumisesta, sillä vuoden 2019 lopulla hinnat kävivät kymmenvuotisjakson pohjalla.

Britannia on Euroopan suurin sahatavaran tuoja, mutta viime vuoden tuontimäärät ovat merkittävästi edellistä vuotta alempia. Toimitukset Ruotsista ovat supistuneet vähemmän kuin esimerkiksi Latviasta, Suomesta, Venäjältä ja Saksasta.

Markkinat kuumenivat Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen sahatavaramarkkina kuumentui syksyllä ja hinnat nousivat ennenkokemattoman korkealle. Etelänmäntytavaran hinnat nousivat 160 prosentilla huhtikuusta syyskuuhun. Maan länsiosissa douglaskuusitavaran hinnat lähes kaksinkertaistuivat.

Yhdysvaltojen kotimarkkinoiden korkeat hinnat ja kauppakiistat Kiinan kanssa vähensivät maan omaa sahatavaran vientiä merkittävästi.

Kiinan sahatavaran tuonti oli kymmenen prosenttia edellisvuotta alempana kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana, mutta hinnat nousu-uralla. Suurimmat viejämaat Venäjä ja Kanada menettivät markkinaosuuksiaan lähinnä eurooppalaisille toimittajille, kuten Ukrainalle, Ruotsille, Saksalle, Suomelle ja Valko-Venäjälle.

Japanin sahatavaran tuonti putosi Kiinan tapaan kymmenisen prosenttia kolmen kvartaalin aikana. Supistuminen koski kaikkia tärkeimpiä toimittajamaita Kanadaa, Suomea ja Venäjää, kun taas Ruotsin toimitukset kasvoivat lähes viidenneksellä. Hintataso on lasku-uralla, vaikkakin kanadalaisen hemlokin hinta nousi vuodessa 15 prosenttia.

Puukauppa Puukauppa