Metsätuotteiden globaalit kauppavirrat ovat muuttuneet merkittävästi Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettujen pakotteiden vuoksi ja muutos jatkuu, Wood Resources International (WRI) arvioi.
Vaikka rauha saavutettaisiin, niin WRI pitää epätodennäköisenä, että kauppa palaisi takaisin sotaa edeltäneeseen asetelmaan.
Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan sahatavaravienti oli viime vuonna 34 miljoonaa kuutiometriä. Yli neljännes määrästä oli vientiä, johon nyt kohdistuu pakotteita.
Suurin muutos on koettu Euroopassa, jonka sahatavaran kulutuksesta lähes kymmenen prosenttia on tullut Venäjältä, Valko-Venäjältä tai Ukrainasta.
Vaikka Kiina ei ole asettanut esteitä Venäjän-kaupalleen, niin WRI uskoo maiden väliseen kauppaan tulevan häiriöitä. Näin siksi, koska ulkomaiset sijoittajat vetäytyvät Venäjän metsäteollisuudesta, heikon ruplan vuoksi laitteiden ja varaosien hankkiminen metsäkoneisiin ja tuotantolaitoksiin on kallista, Venäjän pankkien sulkeminen pois kansainvälisestä maksujärjestelmästä tekee ulkomaankaupan maksuliikenteestä ongelmallisen myös metsäsektorilla, ja venäläisillä puutuotteilla ei ole enää PEFC- tai FSC-sertifikaattia.
Sertifioinnin evääminen vaikuttaa Kiinan puunostoihin Venäjältä etenkin sitä kautta, että Kiina on jalostanut puutuotteita Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoille.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.