Maailmalla paljon puhuttu vihreä siirtymä voi tarjota Suomelle mahdollisuuden nousta taas kokoaan suurempaan roolin Nordic West Officen toimitusjohtaja, Risto E.J. Penttilä arvioi Tapion päivän -webinaarissa torstaina. Penttilä uskoo, että Suomella voisi olla paljon annettavaa niin metsänhoidon, metsäteollisuuden kuin ilmastopolitiikan osalta.
Osaamista siis on. Lisäksi tarvittaisiin hyvä tarina, jonka avulla osaamista voisi markkinoida. Onko sellaista?
Suomalaisilta yhteinen tarina on ollut viime vuosina hukassa, mikä näkynyt muun muassa riitaisena metsäkeskusteluna EU-tasollakin.
”Siinä on parannettavaa. Meiltä puuttuu yhteinen ääni ja viesti. Pitäisi tehdä enemmän töitä kotona, jotta voitaisiin maailmalla paremmin vaikuttaa”, webinaariin osallistunut Stora Enson metsävaroista vastaava Jorma Länsitalo totesi.
Suomalaiselle metsäosaamiselle olisi maailmalla kysyntää. Länsitalo nostaa esiin ilmastotoimet.
”Hiilikompensaation seurauksena maailmalla tullaan metsittämään paljon, meillä on siinä paljon annettavaa. Sieltä tulee paljon uutta bisnestä ja siellä kannattaisi olla mukana.”
Myös muutakin annettava löytyy.
”Meillä on esimerkiksi yli 100 vuoden kokemus pienmetsänomistajista. Maailmalla on valtava kysyntä siihen liittyvästä tiedosta ja kokemuksista”, senior advisor Markku Kanninen Tapiosta arvioi.
Kanninen harmittelee myös suomalaisten menetettyjä asemia kansainvälisissä tehtävissä.
”Suomi oli 90-luvulla metsäasioissa kokoaan suurempi maa, nyt on menetetty asemia. Ei meidän asiantuntijoitamme ole enää missään, on ajettu alas kansainvälisesti metsäosaamistamme, esimerkiksi ulkoministeriön ohjelmia.”
”Yhtiöt ovat tehneet paljon”
Hyvä tarina edellyttää, että kotipesä on kunnossa. Siinä olisi vielä tekemistä. Esimerkiksi luonnonmetsien hakkuut pitäisi Suomessa lopettaa, paneelin osallistunut lehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistolta vaati.
”Tarvitaan keinoja, joilla saadaan metsät tehokkaasti viljeltyä. Meillä on hyvää osaamista peltojen metsityksestä ja siitä, miten hankalissa olosuhteissa tuotetaan paljon puuta pienellä pinta-alalla. Tämä voisi olla hyvä tarina.”
Monimuotoisuusasioissakin on yhä parannettavaa. Länsitalon mukaan metsäteollisuudessa asia on otettu vakavasti.
”Monimuotoisuus on Stora Ensossa tällä hetkellä tärkein metsiin liittyvä asia”, Länsitalo totesi.
Halme kiitteleekin metsäyritysten ponnisteluja.
”Minusta isot metsäyhtiöt ovat tehneet Suomessa paljon. Samoin metsänhoitoyhdistyksissä on asiat paremmalla tolalla. Mutta valtiota odottaisin enemmän. Esimerkiksi Inarissa valtion olisi pitänyt ostaa kiistellyt metsät suojeluun”, Halme totesi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.