Havusahatavaran maailmankauppa hidastui kuluneen vuoden kolmannella vuosineljänneksellä, mutta oli silti vuodentakaista korkeammalla tasolla, metsäteollisuustuotteiden markkinoita seuraava Wood Resources International raportoi.
Tämän vuoden eniten sahatavaran myyntiä kasvattaneita maita ovat Venäjä, Valko-Venäjä, Saksa ja Suomi.
Venäjä on ohittanut Kanadan maailman suurimpana havusahatavaran viejänä. Venäjän vienti yltänee tänä vuonna lähes 32 miljoonaan kuutioon, mikä on noin 23 prosenttia maailmankaupasta.
Pohjois-Amerikassa leikattu tuotantoa
Sahatavaratuotanto on supistunut sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa. Taustalla on vaisuus sekä Yhdysvaltojen talorakentamisessa että merentakaisilla vientimarkkinoilla.
Syyskuun loppuun mennessä Kanadan sahatavaravienti oli supistunut viisi prosenttia ja Yhdysvaltojen jopa 23 prosenttia. Kaikki Brittiläisen Kolumbian suurimmat sahaajat ovat rajoittaneet tuotantoaan merkittävästi.
Sahatavaran hinnat pysyivät Pohjois-Amerikassa vakaina kesällä ja syksyllä. Ainoastaan Yhdysvaltojen luoteisosassa sahatavaran hinnat nousivat.
Kiina ostaa, mutta halvoin hinnoin
Kiinan sahatavaran tuonti on ollut kasvu-uralla yli viisi vuotta. Tuonti kasvoi tammi-syyskuussa 15 prosentilla edellisvuodesta, vaikka sahatavaran hinnat ovat alimmalla tasollaan vuoden 2016 jälkeen.
Kiinan tuontimäärästä 60 prosenttia tuli Venäjältä ja osuudessa oli pientä laskua. Kanadan markkinaosuus kasvoi selvästi ja monet pienemmät sahatavaramaat jopa kaksinkertaistivat vientinsä Kiinaan.
Saksan sahatavaravienti ylsi viime vuonna kymmenvuotiskauden ennätykseen 8,2 miljoonaan kuutiometriin. Nousu on jatkunut tänä vuonna ja kasvua on etenkin viennissä Kiinaan, Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Intiaan.
Yhdysvallat on noussut saksalaisen sahatavaran päävientimaaksi ja laivaukset ovat kymmenkertaistuneet vain kolmessa vuodessa. Yhdysvaltojen viennissä myös hintataso on korkein.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.