Vasemmistoliitto ehdottaa metsälakiin muutosta, suojavyöhykkeistä jopa 50 metrin levyisiä

Metsälainsäädännössä on nykyään liikaa tulkinnanvaraisuutta, puolue arvioi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen metsälain muuttamiseksi. Aloitteen mukaan hakkuut kiellettäisiin kaikkien herkkien vesistöjen rantametsissä suojavyöhykkeiden avulla.

Aloitteessa esitetään yleistä 30 metrin suojavyöhykettä herkkien vesistöjen rantametsiin. Lisäksi esitetään laajempaa 50 metrin suojavyöhykettä raakkuvesistöjen läheisyyteen.

Nykyinen laki ei puolueen mukaan riitä.

”Metsälainsäädäntö sisältää nykyisellään aivan liikaa tulkinnanvaraisuutta luonnon monimuotoisuuden tosiasialliseksi turvaamiseksi. Siksi suojavyöhykkeistä on tehtävä laillisesti sitovia”, toteaa kansanedustaja Mai Kivelä tiedotteessa.

Lisäksi vasemmistoliitto ehdottaa, että suojeluvelvoitteiden noudattamisesta aiheutuvan taloudellisen haitan luokittelua ”vähäiseksi” tai ”ei-vähäiseksi” ajantasaistetaan. Maanomistajalle merkittäväksi katsottu taloudellinen haitta oikeuttaa poikkeusluvan hakemiseen, jolla suojelusta voidaan joustaa.

”Merkittäväksi haitaksi katsotaan nykyisin niin pieni summa, että käytännössä kaikki metsäalueet, joihin tarvitaan suojavyöhyke, ylittävät arvoltaan tuon summan. 90-luvulla määritelty katto ei ole enää tarkoituksenmukainen. Se on päivitettävä vastaamaan inflaation ja kattohintojen kehittymistä”, Kivelä sanoo.

Lisää aiheesta: Vaihtelevan levyinen suojakaista on paras

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto