Jos metsänkulkija hiipii näin toukokuun alussa aamuvarhaisella metsojen soitimelle, siellä voi tavata lintujen lisäksi Metsähallituksen työntekijän. Metsähallituksen suunnittelijat ja metsurit tarkastavat tänä keväänä hieman päälle 100 metson soidinpaikkaa Kainuussa, Koillismaalla sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla.
Tavoitteena on tehdä selkoa metsojen soidinalueiden sijainneista, metsojen määristä sekä seurata metsätalouden vaikutuksia metson soidinpaikkojen säilymiseen.
”Viime kesän Paula-myrsky runteli monia metson soitimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, erityisesti Koillismaalla. On mielenkiintoista nähdä kuinka myrskytuhot ovat vaikuttaneet soitimiin”, sanoo suunnittelupäällikkö Ilkka Herukka Metsähallituksesta.
Jos metsätietoihin merkityllä soidinpaikalla ei havaita soidinmenoja kolmeen vuoteen, paikkatieto voidaan poistaa järjestelmästä. Vastaavasti tilalle voi tulla havaintoja uusista soidinalueista.
Valtion mailta on tiedossa noin 2 500 metsojen soidinpaikkaa. Soidinalueita koskevat omat metsänkäsittelyohjeensa. Metsähallituksen mukaan hakkuut toteutetaan siten, että soitimet säilyvät lintujen kannalta sopivan peitteisinä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
70- luvun alkupuolella oli jo kiinteiden soidinpaikkojen tarkastusta, silloin ne oli metsäharjoittelian työtehtävä kierrellä kartalle merkityt paikat ja tehdä niistä muistiinpanot.
Paljon erikoisia rauhaa kankaan ja suon reunamilla olisi jäänyt kokematta, jos aluemetsänhoitajan määräys ei olisi osunut minulle, Aikainen herätys tuli palkittua, kun kuuli sen ensimmäisen soidinpaikan äänimaailman !