Myrskyt ja tuulisuus eivät ole lisääntyneet Pohjois-Euroopassa ja Suomessa, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.
Ilmatieteen laitoksen tutkija Terhi Laurila tarkasteli Pohjois-Euroopan ja Suomen tuuli- ja myrskyilmastoa menneeltä 40 vuoden jaksolta. Tuulisuudessa ja myrskyjen lukumäärässä hän ei löytänyt merkitseviä pitkän ajan kehityskulkuja.
Tutkimuksen mukaan tuulen nopeudet ja myrskyjen määrä vaihtelevat vuosittain suuresti. Tuulen nopeus ja myrskyjen lukumäärä vaihtelevat myös kausittain.
”Tuulet puhaltavat Pohjois-Euroopassa talvella jopa 30 prosenttia voimakkaammin kuin kesällä. Talvella myrskyjä esiintyy noin 5–6 kuukaudessa, kun taas kesällä ei keskimäärin yhtään”, Laurila kertoo.
Vaikka myrskyissä eli voimakkaissa matalapaineissa löydettiin kausittainen vaihtelu, kaikkien matalapaineiden määrässä tällaista vaihtelua ei havaittu.
Tutkimuksessa tarkasteltiin kylmän ja lämpimän vuodenajan myrskyjä erikseen. Selvisi, että kylmän vuodenajan myrskyt loka-maaliskuussa ovat tyypillisesti voimakkaampia ja alueellisesti laajempia kuin lämpimän vuodenajan myrskyt huhti-syyskuussa.
Terhi Laurilan väitöskirja ”Winds and windstorms in northern Europe and Finland” (Pohjois-Euroopan ja Suomen tuulisuus ja myrskyt) tarkastetaan torstaina Helsingin yliopistossa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.