Luonnonvarakeskus on julkaissut uusimmat metsävaratiedot maakunnittain. Tiedot perustuvat vuosina 2015–2019 mitattuun valtakunnan metsien inventoinnin aineistoon.
Suomessa on metsätalousmaata kaikkiaan 26,3 miljoonaa hehtaaria, mikä kattaa 86 prosenttia maapinta-alasta. Metsätalousmaasta reilu kolme neljäsosaa on metsämaata, noin kymmenen prosenttia heikompikasvuista kitumaata ja kaksitoista prosenttia joutomaata. Metsäautoteitä ja muita metsätalouden tarvitsemia huoltoaloja on metsätalousmaan pinta-alasta prosentin verran.
”Metsämaan osuus on suurin Etelä-Savossa, missä maapinta-alasta 85 prosenttia on metsämaata. Pienin metsämaan osuus on Ahvenanmaalla, 41 prosenttia maapinta-alasta”, kertoo johtava tutkija Kari T. Korhonen Luonnonvarakeskuksesta.
Puustosta puolet mäntyä
Koko Suomen puuston tilavuus metsä- ja kitumaalla on 2 482 miljoonaa kuutiometriä. Siitä puolet on mäntyä, 30 prosenttia kuusta ja 20 prosenttia lehtipuuta.
Neljäsosa puuston tilavuudesta on soilla ja loput kankailla. Kaksi kolmasosaa puuston tilavuudesta sijaitsee Etelä-Suomessa. Maakunnista pinta-alaltaan suuressa Lapissa on kuitenkin eniten puuta, 421 miljoonaa kuutiometriä. Etelä-Suomen maakunnista puuta on eniten Keski-Suomessa, 198 miljoonaa kuutiometriä.
Puuntuotannon maalla puuston tilavuudesta on 90 prosenttia. Puuntuotannon ulkopuolelle jäävät muun muassa suojelualueet.
Kanta-Hämeessä suurin keskitilavuus
Puuston keskitilavuus metsämaalla on 119 kuutiometriä hehtaarilla. Etelä-Suomessa keskitilavuus on 145 kuutiometriä ja Pohjois-Suomessa 88 kuutiometriä hehtaarilla. Maakunnista suurin puuston keskitilavuus on Kanta-Hämeessä, 173 kuutiometriä hehtaarilla ja pienin Lapissa, 76 kuutiometriä hehtaarilla.
Puuston vuotuinen kasvu metsä- ja kitumaalla on 108 miljoonaa kuutiometriä ja keskikasvu 4,7 kuutiometriä hehtaarilla. Metsämaalla vuosittainen keskikasvu hehtaarilla on 5,2 kuutiometriä. Suurinta vuosittainen keskikasvu metsämaalla on Kanta-Hämeessä, 8,3 kuutiometriä hehtaarilla. Lapissa metsämaan vuosittainen keskikasvu jää 2,3 kuutiometriin hehtaarilla.
Maakunnittaiseen metsävaratietoon voi tutustua tarkemmin Luonnonvarakeskuksen sivuilla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.