Unite-osaamiskeskuksessa on kehitetty Metsäkanta-karttapalvelu, johon laskettu yli 100 miljoonan puun tiedot Suomen metsistä. Palvelun karttanäkymästä voi tarkastella yksittäisiä puita lajiteltuna pituuksittain ja puulajeittain. Kartta visualisoi myös puuston alueellista jakautumista ja siten tarjoaa tietoa hakkuumahdollisuuksista.
”Metsäkanta on kehitetty helpottamaan metsien visualisointia ja tilastotietojen tarkastelua. Metsäkannan karttanäkymä ja kattavat tilastotiedot helpottavat metsän taloudellisen arvon ja hoidon tarpeen kartoittamista”, kertoo tietoteknisestä toteutuksesta vastannut apulaistutkija Matti Hyyppä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Palvelu perustuu osaamiskeskuksen kehittämiin menetelmiin, joilla saadaan tietoa yksittäisten puiden tasolla. Tiedot lasketaan Maanmittauslaitoksen avoimen laserkeilausdatan perusteella.
”Kun puut tunnetaan tarkemmin, voidaan metsään jättää elinvoimaisimmat, hiiltä parhaiten sitovat puut ja tehdä ratkaisuja, jotka tukevat biodiversiteettiä nykyistä paremmin. Näin voidaan parantaa metsien hiilinielukapasiteettia jopa 10 prosentilla”, kertoo professori Juha Hyyppä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Hän kuitenkin muistuttaa, että nykyinen kansallinen laserkeilausaineisto ei välttämättä vielä riitä tällaiseen optimointiin. Laserkeilausaineistot kuitenkin tihentyvät koko ajan ja sitä kautta saadaan entistä enemmän laatutietoa.
Testaajat haussa
Metsäkanta-palvelu on tehty kokeilukäyttöön, ja sen tarkoitus on esitellä yksinpuintulkinnan mahdollisuuksia. Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada kehitetyt yksinpuinlaskennan menetelmät osaksi metsätietojärjestelmiä palvelemaan tiedon tuotantoa.
Metsäkantaa testaamaan haetaan nyt henkilöitä, jotka työskentelevät metsätietojärjestelmien parissa.
Unite on tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen osaamiskeskittymä, yksi Suomen Akatemian lippulaivoista. Keskittymän koko nimi on ”Metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutuksella resilienssiä, uusia arvoverkkoja ja merkityksellisiä kokemuksia”.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.