Kilpisjärvellä havaittiin uusi lintulaji

Kilpisjärvellä retkeilleet havaitsivat Suomessa aiemmin tuntemattoman kamtshatkauunilinnun.

Kilpisjärvellä havaittu kamtshatkauunilintu muistuttaa lapinuunilintua. Kuva: Petteri Lehikoinen
Kilpisjärvellä havaittu kamtshatkauunilintu muistuttaa lapinuunilintua. Kuva: Petteri Lehikoinen

Suomen ja tiettävästi Euroopan ensimmäinen kamtshatkanuunilintu (Phylloscopus examinandus) havaittiin viikonloppuna Enontekiön Kilpisjärvellä. Käsivarren Lapissa retkellä olleet Petteri ja Aleksi Lehikoinen sekä Hanna Laakkonen kuulivat oudon laulajan, jota eivät tunnistaneet. Näkyviin saatu lintu näytti lapinuunilinnulta, mutta laulu ei sopinut sille.

Kokeneet määrittäjät kuuntelivat itäisempien sukulaislajien laulua, ja laulu sopikin kamtshatkanuunilinnulle. Varmuuden vuoksi lintu vielä pyydystettiin ja mitattiin. Myös mitat sopivat paremmin kamtshatkanuunilintuun kuin lapinuunilintuun. Lopullinen lajimääritys varmistuu, kun linnusta pudonneista höyhenistä tehdään DNA-analyysi.

Kamtshatkanuunilintu pesii Aasian itäisimmissä osissa Tšuktšien niemimaalla, Kamtšatkan niemimaalla sekä Sahalinin saarella. Laji talvehtii Filippiineillä ja Indonesiassa. Euroopasta ei ole aiempia hyväksyttyjä havaintoja lajista, joskin Norjasta ilmoitettiin mahdollinen kamtshatkanuunilintu syyskuussa 2016.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 482 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli toukokuussa havaittu kivikkosatakieli.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat