Uusi koulutusaineisto opastaa metsänomistajia vesiensuojelussa

Oman metsän valuma-alueen tunnistaminen auttaa löytämään vesiensuojelulle tärkeät kohteet.

Ilmastonmuutoksen edetessä metsänomistajat tarvitsevat enemmän vesiensuojelun osaamista. Puukauppa, hakkuut ja metsänuudistaminen ovat työvaiheita, joihin metsänomistajat määrittävät vesiensuojelun tasoa.

Tapion laatimassa koulutusaineistossa annetaan metsänomistajille opastusta valuma-alueen määrittämisen työkaluun ja vesiensuojelussa tarvittavien karttojen analysointiin. Uusista opeista on hyötyä kaikille vesien hyvästä tilasta ja vesiensuojelusta kiinnostuneille.

 Valuma-alue on alue, jolta vedet kulkevat maanpinnan muotojen ohjaamina ympäristöä matalammalla olevaan vesistön osaan.

”Tunnistamalla valuma-alueen metsänomistaja saa tietää, miten vedet kulkevat hänen kiinteistönsä kautta. Vesiensuojelua varten tarvitaan valuma-alueen lisäksi tietoa maa-aineksen huuhtoutumisriskistä vesiuomissa ja uudistusalueella sekä hakkuualueen korjuukelpoisuudesta”, kuvaa metsäasiantuntija Airi Matila Tapiosta.

Tietojen perusteella arvioidaan vesiensuojelulle tärkeät kohteet, jotka on syytä käydä maastossa tarkemmin suunnittelemassa. Koulutusaineistossa hyödynnetään Suomen metsäkeskuksen julkaisemia karttoja ja valuma-aluetyökalua.

”Metsätalous aiheuttaa ravinne-, kiintoaines-, humus-, metalli- ja happamuuskuormitusta. Vesien tilasta huolehtiminen on kuitenkin jatkuvaa työtä. Vesiensuojelua on edelleen tehostettava ja kehitettävä, ja samalla turvataan metsätalouden toimintaedellytyksiä”, painottaa kenttäpäällikkö Mikko Syri MTK Metsänomistajista.

Vesiensuojelun edistäminen edellyttää, että metsänomistajat tunnistavat vesiensuojelun merkityksen ja heitä kannustetaan huomiomaan vesiensuojelutoimet osana kestävää metsätaloutta. Usein huomattavia hyötyjä saadaan aikaan pienilläkin toimenpiteillä.

Tapio on Metsälehden kustantaja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat