Suomesta on löydetty pihtojen korotautia ensimmäistä kertaa. Luonnonvarakeskus vahvisti ensimmäisen tautihavainnon Mustilan arboretumissa kasvaneista pihdoista menneenä kesänä ja Elintarvikevirasto (Evira) löysi tautia alkusyksystä Helsingistä.
Taudinaiheuttaja, Neonectria neomacrospora -niminen havupuiden tuhosieni, iskeytyy etenkin pihtoihin, mutta myös muut havupuut saattavat toimia sienen isäntäkasveina ja oireilla. Helsingissä ja Mustilassa tautia löydettiin harmaapihdoista.
Korotauti aiheuttaa pihkavuotoisia halkeamia ja epänormaalia kasvua, jolloin puun runkoon ja oksiin syntyy tummia koroja eli puun kyljen haavaumia. Taudin eteneminen johtaa oksien, rungon sekä usein koko puun kuivumiseen ja kuolemaan.
Tauti on aiheuttanut merkittäviä vahinkoja muun muassa Tanskan ja Norjan pihtametsissä ja on siellä merkittävä uhka joulupuutuotannolle. Suomessa pihtoja kasvatetaan jonkin verran joulu- ja koristepuiksi.
Tehokkaita torjuntakeinoja korotautia aiheuttavaa sientä vastaan ei ole. Vioittuneiden ja kuolleiden kasvinosien poistaminen saattaa Eviran mukaan kuitenkin ehkäistä tuholaisten leviämistä.
Tautihavainnoista voi ilmoittaa Eviran kasvinterveysyksikköön (kasvinterveys@evira.fi). Mukaan kannattaa laittaa kuva oireilevasta puusta.
- Lisätietoja korotaudista Evira sivuilta
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään