Uhanalaiset viihtyvät talousmetsissäkin, nyt löytyi äärimmäisen uhanalainen täpläkesijäkälä

Metsään suunnitellut hakkuut peruttiiin, ely-keskus ohjeistaa lajin huomioinnissa

Metsähallituksen lajistoasiantuntija Pyry Veteli kartoittaa lajeja maastossa esimerkiksi puiden ja kantojen pinnoilta. Kuva: Maria Latokartano.
Metsähallituksen lajistoasiantuntija Pyry Veteli kartoittaa lajeja maastossa esimerkiksi puiden ja kantojen pinnoilta. Kuva: Maria Latokartano.

Metsähallituksen mailta löytyi viime syksynä äärimmäisen uhanalainen täpläkesijäkälä (Scytinium fragrans). Jäkälä löytyi talouskäytössä olleesta monikäyttömetsästä alueen lajiston kartoituksessa. Lajistokartoituksia tehdään alueilla, joilla arvioidaan voivan olla erityisiä luontoarvoja esimerkiksi metsän rakennepiirteiden perusteella.

Edellisen kerran täpläkesijäkälä löytyi vuonna 1993, silloinkin valtion monikäyttömetsästä.

Harvinaisen lajin tunnistamisessa oli haasteita.

”Metsässä ajattelin, että kyseessä olisi huonosti tunnettu ja harvinainen piilohyytelöjäkälä. Myöhemmin talvella kävi kuitenkin ilmi, että näytteen mikroskooppiset tuntomerkit olivat täysin sopimattomat millekään tuon ryhmän lajille. Sen sijaan oli yllätys, että kyseessä oli vielä harvemmin tavattu täpläkesijäkälä”, kertoo Metsähallitus Metsätalous Oy:n lajistoasiantuntija Pyry Veteli tiedotteessa.

Täpläkesijäkälän esiintymä löytyi kivennäismaan ja 1950-luvulla ojitetun korven rajalta, jossa kasvaa nauhana monille lajeille tärkeitä lehtipuita, haapaa, raitaa ja pihlajaa. Esiintymän läheisyyteen oli suunniteltu hakkuita, nyt alueen käsittely suunnitellaan uudelleen.

”Täpläkesijäkälä on luonnonsuojelulain mukainen erityisesti suojeltava laji. Tämän tasoisen lajin huomiointi edellyttää ympäristöhallinnon ohjeistusta. Käymme seuraavaksi ely-keskuksen kanssa läpi, mitä kohteella tehdään”, Veteli kertoo.

Lisää lahopuuta tarvitaan

Sinällään uhanalaisten lajien löytäminen talousmetsistä ei ole harvinaista.

”Olemme lajistokartoitushankkeissamme havainneet, että talouskäytössä olevissa metsissä esiintyy jopa yleisesti uhanalaislajistoa”, toteaa aluejohtaja Eeva-Liisa Jorri Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.

Hänen mukaansa talousmetsillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden suojelussa.

”Lajeille tärkeiden metsän rakennepiirteiden, kuten lahopuun, vanhojen puiden ja lehtipuuston määrää tulee kuitenkin edelleen lisätä”, Jorri korostaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto