Uhanalainen ajuruohokuoriainen löytyi lähes 60 vuoden tauon jälkeen

Kuoriainen löytyi ajuruohoa kasvavan harjurinteen kunnostustöissä Säkylässä.

Säkylänharjulta löytynyt ajuruohokuoriainen löytöhetkellä harjun paahderinteessä. Kuva: Sampsa Malmberg
Säkylänharjulta löytynyt ajuruohokuoriainen löytöhetkellä harjun paahderinteessä. Kuva: Sampsa Malmberg

Uhanalainen, hävinneeksikin arveltu ajuruohokuoriainen löytyi Säkylänharjulta viime viikolla, kun Metsähallituksen Luontopalvelut oli kunnostamassa umpeen kasvavaa harjun paahderinnettä.

Ajuruohokuoriainen (Chrysolina cerealis) oli havaittu viimeksi ja ainoan kerran Suomesta vuonna 1964, silloinkin Säkylänharjulta.

Ruotsista ja Norjasta lajia ei tunneta ollenkaan, ja Tanskasta se on hävinnyt.

Ajuruohokuoriainen löytyi ajuruohoa kasvavan harjurinteen kunnostustöissä. Syvälle maan alle kaivautunut yksilö tuli esille rinteestä poistetun varpukasvillisuuden juuriin takertuneen maa-aineksen mukana.

Ajuruohokuoriainen on kiiltävä ja kupera lehtikuoriainen, jonka väritys vaihtelee, ja siinä voivat esiintyä kaikki sateenkaaren värit. Lajin englanninkielinen nimi on osuvasti ”rainbow leaf beetle” eli ”sateenkaarilehtikuoriainen”.

Nyt löytyneen kuoriaisen peitinsiivissä vuorottelevat siniset ja vihreät pitkittäisraidat. Ajuruohokuoriaisen suomenkielinen nimi puolestaan korostaa sen vaatimaa ravintokasvia, ajuruohoa, joka on kymmenien muidenkin uhanalaisten hyönteislajien ainoa ravintokasvi. Säkylänharjulla ajuruohoa kasvaa avoimilla paahderinteillä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat