Tutkimus: Suon ennallistaminen vähensi kasvua lähimetsässä ja lisäsi päästöjä

Vaikutukset puuston kasvuun jäivät melko pieniksi, metaanipäästöt sen sijaan voivat kasvaa merkittävästi.

Vettymisen seurauksena soiden luontoarvot paranevat ja alueen vesitalous palautuu luonnontilaisempaan suuntaan.
Vettymisen seurauksena soiden luontoarvot paranevat ja alueen vesitalous palautuu luonnontilaisempaan suuntaan.

Suon ennallistaminen vesiä palauttamalla vaikuttaa läheisten metsien kasvuun, tuore tutkimus osoittaa. Vettymisen seurauksena suon luontoarvot kuitenkin paranevat ja alueen vesitalous palautuu luonnontilaisempaan suuntaan.

Vesienpalautuksen vaikutukset talousmetsien hiilensidontaan -hankkeessa seurattiin, miten vesienpalautus suojellulle suoalueelle vaikutti ojitetun talousmetsän puolella. Hankkeessa mitattiin veden pinnan tason muutoksia, kasvihuonekaasuja, puustoa ja lisäksi mäntyvaltaisissa metsissä tehtiin neulasanalyysejä.

Tutkimuksen mukaan vesienpalautus nostaa vedenpinnan tasoa. Vedenpinnan nousu vaihteli alueen kaltevuusoloista riippuen, ja talousmetsän puolella se oli keskimäärin 10–30 senttiä. Tämä alentaa puuston kasvua, mutta vaikutukset jäävät kuitenkin melko pieniksi ja rajatuiksi.

Vesienpalautuksen vaikutuspiirissä puuston kasvu oli hieman heikompaa verrattuna kuiviin ojitusalueisiin. Merkittävimmät vaikutukset kohdistuvat luonnontilaisen ja ojitetun alueen reunavyöhykkeelle, mutta näillä puuntuotos on muutoinkin alhainen.

Puuston ravinnetilanteessa ei havaittu merkittäviä eroja vesienpalautuksen vaikutuspiirissä olevan ja kuivan ojitusalueen välillä.

Kasvihuonekaasumittausten perusteella erityisesti alkuvaiheessa metaanipäästöt voivat nousta merkittävästi. Koska mittausjakso oli lyhyt, ei pystytty selvittämään, onko nousu tilapäinen vai pysyvämpi.

Hanke toteutettiin Tapion, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen yhteistyönä osana Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito