Tutkimus: PEFC-sertifioinnilla merkittävä vaikutus lahopuumäärän kaksinkertaistamisessa

Tapion ja PTT:n selvityksessä arvioidaan sertifioinnin vaikutuksia suomalaismetsiin.

PEFC-metsäsertifioinnilla on ollut laaja positiivinen vaikutus metsätalouden kestävyyden edistämisessä. Tämä selviää PEFC Suomen teettämästä selvityksestä, jossa arvioitiin muun muassa sertifioinnin vaikutuksia suomalaismetsiin, metsätalouteen ja metsäteollisuuteen vuosina 2000– 2023. Selvityksen tekivät Tapio Oy ja PTT.

PEFC on vaikuttanut merkittävästi metsien lajistollisen monimuotoisuuden turvaamiseen. Vaatimukset säästö- ja lahopuista, soiden ja vesistöjen suojakaistoista, kulotuksista, luontokohteiden ja uhanalaisten lajien esiintymien turvaamisesta myötävaikuttavat kaikki uhanalaisten lajien esiintymien uhkatekijöiden pienemiseen. Sertifiointi on todennäköisesti ollut merkittävä tekijä Etelä-Suomen lahopuumäärän kaksinkertaistumisessa vuosien 1996–2022 välillä, selvityksessä todetaan.

Pulmiakin on. Esimerkiksi vesiensuojelu hyvästä laadusta huolehtiminen on haasteellista alan toimijoille myös sertifioiduissa metsissä.

Työhyvinvoinnin ja harmaan talouden osalta sertifioinnin vaatimukset ovat hyviä ja osin lain vaatimukset ylittäviä. Selvityksen mukaan suurin osa alan toimijoista hoitaa työhyvinvointia koskevat velvoitteet mallikkaasti, mutta alalla on myös yksittäisiä toimijoita, joiden toiminnassa on harmaan talouden piirteitä.

Tulevaisuudessa PEFC:n vaikutusten ennakoidaan lisääntyvän entisestään.

Metsälehti kuuluu Tapio-konserniin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat