Tutkimus: Mikä tappaa Keskuspuiston puita?

Erityisen suuri kuolleisuusriski on kuivilla paikoilla kasvavilla männyillä, Joensuun yliopiston tutkimuksissa todetaan.

Puiden kuolleisuus on lisääntynyt 2000-luvulla. Taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos, jonka seurauksena kuivuus, helleaallot, tuholaiset ja metsäpalot ovat yleistyneet.

Joensuun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, mikä on Helsingin keskuspuiston lisääntyneen puukuolleisuuden taustalla. Aineistona käytettiin ilmakuvia vuosilta 2005–2021.

Tutkimuksen mukaan erityisen suuri kuolleisuusriski on kuivilla paikoilla kasvavilla männyillä.

”Tulokset väheksyvät kuitenkin kuusikoiden riskejä. Männyillä on syvät paalujuuret, ja ne pysyvät pystyssä kuolleina kuusia pidempään, joten ne havaitaan paremmin ilmakuvaseurannassa”, sanoo metsien terveyden ja kaukokartoituksen apulaisprofessori Samuli Junttila Itä-Suomen yliopistosta tiedotteessa.

Kuusten suurin kuolleisuusriski tulevaisuudessa liittyy kirjanpainaja-kaarnakuoriaiseen, jonka populaatiokoot, lisääntyminen ja sukupolvien määrät ovat eteläisessä Suomessa nopeassa kasvussa.

Artikkeli ”Quantifying the drivers of tree mortality: A case study from urban recreational boreal forest” on julkaistu Urban Forestry & Urban Greening -tiedelehdessä.

Kaukokartoituksella ei havaita ajoissa

Toisessa tutkimuksessa Junttilan johtama tutkijaryhmä tutki dendrometreillä 26 kirjanpainajan infektoimaa ja 31 tervettä kuusta sekä Helsingin Keskuspuistossa että Evolla. Dendrometrillä mitataan puiden paksuutta.

Tutkimuksessa havaittiin, että puiden kasvu hidastuu kirjanpainajan iskettyä puuhun jo kauan ennen kuin kasvu loppuu ja puu kuolee. Infektoituneilla puilla havaittiin jyrkkiä pudotuksia läpimitassa, kun puu alkaa kuivua.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että kaukokartoituksen keinoin on vaikea havaita kirjanpainajan vaikutuksia puihin kyllin varhain.

”Tarvitaan maastoseurantaa ja sen tueksi tutkimusta siitä, mitkä alueet ovat kirjanpainajalle erityisen alttiita”, Junttila sanoo.

Artikkeli “Influence of bark beetle infestation on stem diameter dynamics” on julkaistu Trees, Forests and People -tiedelehdessä. 

Kommentit (1)

  1. Nykyään lähes kaikki metsään liittyvät ongelmat ovat ilmaston muuttumisen syytä, mutta onko se vain yleisesti hyväksytty fraasi, vai ovatko metsät tosiaankin noin herkkiä?

    ”Puiden kuolleisuus on lisääntynyt 2000-luvulla. Taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos, jonka seurauksena kuivuus, helleaallot, tuholaiset ja metsäpalot ovat yleistyneet.”

    Jos ilmasto on lämmennyt tutkimusten mukaan sadan vuoden aikana 1,5 astetta, niin silloin se on lämmennyt 2000 luvulla alle 0,4 astetta.

Luonto Luonto