Tutkimus: Metsäalalla on parannettavaa naisten ja maahanmuuttajien asemassa

Myös yhteistyössä oppilaitosten kanssa on kehitettävää, E2 Tutkimuksen raportissa todetaan.

Pahenevaan työvoimapulaan varautuvan metsäalan kannattaa panostaa naisiin, maahanmuuttajiin ja nuoriin, E2 Tutkimuksen tuore raportti kertoo. Siinä tarkasteltiin metsäalan osaajapulaa ja keinoja sen ratkaisemiseen.

Raportin mukaan naisten ja maahanmuuttajien asemassa on metsäalalla parannettavaa. Alalla kyllä tunnistetaan erilaisuuden vahvistamisen tärkeys, mutta jarruna voivat olla esimerkiksi kielteiset ennakkoasenteet. Työpaikkaan sitoutumista voitaisiin vahvistaa tunnistamalla työntekijöiden elämäntilanteiden erot, tästä esimerkkinä perheystävälliset käytännöt.

Tutkimuksen mukaan työnantajien kannattaa tehostaa yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Näin yritykset voisivat saada esimerkiksi lupaavimmat tekijät työharjoitteluun ja hyödyntää harjoittelua heidän perehdytyksessään.

Metsäala on monille kaupunkilaisnuorille vieras, joten heille kohdistettuun viestintään ja oppilaitosyhteistyöhön myös kaupungeissa kannattaa panostaa.

”Kuka ottaa kopin?”

Tutkimukseen on haasteteltu alan yritysten työntekijöitä ja työntantajia, metsäalalle tulleita alan vaihtajia, kilpailevien toimialojen edustajia ja opinto-ohjaajia. Haastateltuja oli yhteensä 64. Tutkimuksen rahoitti Metsämiesten Säätiö.

”Työvoimapula uhkaa metsäalaa todella isolla kertoimella”, Säätiön toimitusjohtaja Ilari Pirttilä muistutti tänään tiistaina tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

Tarvetta onkin uusille toimintatavoille. Esimerkiksi rekrytointia on monipuolistettava ja alan tunnettuutta lisättävä.

”Kysymys on, kuka ottaa tästä kopin? Tunnistan ainakin työnantajien, etujärjestöjen ja oppilaitosten roolit”, Pirttilä totesi.

E2 Tutkimus on riippumaton tutkimuslaitos. Se tekee sekä yleishyödyllisiä tutkimushankkeita että asiakkaiden toimeksiantoina tutkimuksia ja selvityksiä.

Tekstiin lisätty Ilari Pirttilän osuus 1.10. klo 11.00.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito