Tutkimus: Metsäalalla on parannettavaa naisten ja maahanmuuttajien asemassa

Myös yhteistyössä oppilaitosten kanssa on kehitettävää, E2 Tutkimuksen raportissa todetaan.

Pahenevaan työvoimapulaan varautuvan metsäalan kannattaa panostaa naisiin, maahanmuuttajiin ja nuoriin, E2 Tutkimuksen tuore raportti kertoo. Siinä tarkasteltiin metsäalan osaajapulaa ja keinoja sen ratkaisemiseen.

Raportin mukaan naisten ja maahanmuuttajien asemassa on metsäalalla parannettavaa. Alalla kyllä tunnistetaan erilaisuuden vahvistamisen tärkeys, mutta jarruna voivat olla esimerkiksi kielteiset ennakkoasenteet. Työpaikkaan sitoutumista voitaisiin vahvistaa tunnistamalla työntekijöiden elämäntilanteiden erot, tästä esimerkkinä perheystävälliset käytännöt.

Tutkimuksen mukaan työnantajien kannattaa tehostaa yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Näin yritykset voisivat saada esimerkiksi lupaavimmat tekijät työharjoitteluun ja hyödyntää harjoittelua heidän perehdytyksessään.

Metsäala on monille kaupunkilaisnuorille vieras, joten heille kohdistettuun viestintään ja oppilaitosyhteistyöhön myös kaupungeissa kannattaa panostaa.

Tutkimukseen on haasteteltu alan yritysten työntekijöitä ja työntantajia, metsäalalle tulleita alan vaihtajia, kilpailevien toimialojen edustajia ja opinto-ohjaajia. Haastateltuja oli yhteensä 64. Tutkimuksen rahoitti Metsämiesten Säätiö.

E2 Tutkimus on riippumaton tutkimuslaitos. Se tekee sekä yleishyödyllisiä tutkimushankkeita että asiakkaiden toimeksiantoina tutkimuksia ja selvityksiä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito