Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan käsitelty puu vähentää merkittävästi bakteerien leviämistä käsien kautta. Tutkimuksen mukaan tällaisen puun käyttöä pintamateriaalina olisi hyvä lisätä.
Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin pintakäsittelyn vaikutusta puun antibakteerisiin ominaisuuksiin. Tutkijat testasivat, kuinka 18 erilaista pintamateriaalia reagoivat kuivien käsien välittämiin bakteereihin. Selvisi, että käsitelty puu ja tietyt puulajit, kuten valkotammi ja mustajalopähkinä, olivat erityisen tehokkaita bakteerikasvun ehkäisyssä.
”Kosteissa olosuhteissa puun huokoinen rakenne auttaa kuivaamaan bakteereja, kun taas kuivissa olosuhteissa bakteerit tarttuvat helpommin huokoisille pinnoille. Puun kemialliset ainesosat rajoittavat kuitenkin merkittävästi bakteerien kasvua”, apulaisprofessori Tuula Jyske Helsingin yliopistosta toteaa.
Tutkijoiden mukaan puun pintakäsittely ja oikean puulajin valinta voivat parantaa huomattavasti pintojen hygieenisiä ominaisuuksia.
”Kun pandemiat ovat nykypäivän todellisuutta, tartuntojen ehkäisy pintojen kautta on entistä tärkeämpää. Lakatun puun käyttö säilyttää sen luonnollisen ulkonäön ja hyvinvointia tukevat vaikutukset”, Jyske sanoo.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että käsiteltyä puuta suosimalla voidaan tehdä tiloista paitsi esteettisesti miellyttäviä myös terveellisempiä. Puun käyttöä suositellaankin lisäämään erityisesti julkisissa tiloissa ja terveydenhuollon rakennuksissa, joissa bakteerien leviämisen ehkäisy on erityisen tärkeää.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.