Tutkimus: 40 prosenttia pohjoisista alueista päästölähde

Arktisen alueen lämpeneminen ja vihertyminen ei tarkoitakaan lisääntynyttä hiilen sidontaa.

Punaisella merkitty alue on päästölähde, sininen alue hiilinielu.
Punaisella merkitty alue on päästölähde, sininen alue hiilinielu.

Vuosituhansien ajan planeettamme hiilipakastimena toiminut pohjoinen ikirouta-alue on lähes menettänyt kykynsä varastoida hiiltä, kertoo tuore tutkimus. Nature Climate Change -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä johtuu voimakkaista alueellisista hiilenlähteistä sekä maastopalojen lisääntymisestä.

Kun maastopaloista aiheutuvat päästöt otettiin huomioon, hiilen nettolähteenä toimivien alueiden osuus arktisesta ja boreaalisesta vyöhykkeestä kasvoi 40 prosenttiin.

Kyseessä on tuorein ja kattavin arvio arktisen ja boreaalisen alueen hiilitaseesta. Analyysissä otettiin huomioon sekä vuodenaikaisvaihtelut että viimeaikaiset merkittävät muutokset ilmastossa ja maastopalojen esiintyvyydessä.

”Halusimme tuottaa mahdollisimman ajankohtaisen ja kattavan kuvan pohjoisten alueiden hiilestä, ja tiesimme, että sen saavuttamiseksi meidän on otettava huomioon maastopalojen kasvava hiilijalanjälki tällä alueella”, sanoo artikkelin johtava kirjoittaja Anna Virkkala.

”Vaikka monet pohjoiset ekosysteemit toimivat edelleen hiilidioksidin nieluina, alueelliset hiilenlähteet ja maastopalot kumoavat nyt suuren osan koko alueen nettosidonnasta ja muuttavat pitkän aikavälin trendien suuntaa.”

Äskettäiset alueelliset hiilitasearvioinnit kertovat samanlaista ​​tarinaa: pitkän aikavälin trendit pohjoisilla leveysasteilla ovat muuttumassa, eikä arktisen alueen lämpeneminen ja vihertyminen tarkoitakaan lisääntynyttä hiilen sidontaa.

Biogeokemian tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselta osallistui tutkimukseen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat