Tuhansien viljelijöiden mhy-jäsenmaksu nousee jopa useilla sadoilla euroilla

Koetamme löytää tähän jäsenistöä tyydyttävän ratkaisun, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola lupaa.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola (Kuva: Petteri Kivimäki)

Noin 4 500 maanviljelijä-metsänomistajan jäsenmaksu metsänhoitoyhdistykselle ja MTK:lle nousee jopa useilla sadoilla euroilla tänä vuonna. Kyse on kolme vuotta sitten valmiiksi runnotun MTK:n järjestöuudistuksen seurauksena laajennetuista jäsenmaksujen määrittelyperusteista. Niiden mukaan jäsenet ovat velvollisia maksamaan MTK:lle menevää edunvalvontamaksua koko elinkeinotoiminnastaan.

Roimat maksukorotukset koskevat maanviljelijöitä, jotka ovat metsänhoitoyhdistyksen jäseniä, mutta eivät ole MTK:n maataloustuottajayhdistysten jäseniä. Pelkkää metsää omistavia sekä tuottajayhdistysten jäseninä olevien maanviljelijä-metsänomistajien jäsenmaksut pysyvät ennallaan.

Viime vuonna 95 euroa, nyt noin 700 euroa

Uusin perustein määritellyt jäsenmaksut tulevat nyt ensimmäistä kertaa maksuun, kun MTK:n Oiva-jäsentietojärjestelmä saatiin viime vuoden aikana koko elinkeinotoiminnan laajuuden perinnän mahdollistavaan muotoon.

Kuopion Jännevirralla emolehmätilaa pitävälle Jyrki Happoselle tipahti juuri postilaatikkoon metsänhoitoyhdistyksen uusi jäsenmaksu, joka ensi kertaa sisälsi myös edunvalvontamaksun myös maataloudesta. Korotus viime vuodesta on melkoinen.

Viime vuonna Happonen maksoi Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon jäsenmaksua 95 euroa, joka sisälsi MTK:n edunvalvontamaksun metsätaloudesta. Tälle vuodelle jäsenmaksua oli korotettu MTK:n keskusliitolle menevänä osuutena Happosen harjoittaman maataloustuotannon perusteella noin 600 euroa lisää.

”Uusi jäsenmaksu tuntuu paljolta, koska en käytä tuottajayhdistyksen palveluita enkä sen vuoksi ole hakeutunut MTK:n maataloustuottajayhdistyksen jäseneksi. Oman etuni olen joutunut itse ajamaan. Siksi olen ollut vain metsänhoitoyhdistyksen jäsen”, Happonen sanoo.

Hän ei ole varma, jatkaako MTK:n jäsenenä.

”Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä haluaisin jatkaa, mutta korkea jäsenmaksu pistää miettimään. Maatalouden kannattavuus on nykyisellään sillä tolalla, että tuolle summalle olisi monta muutakin käyttöä.”

”Palautetta on tullut”

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola myöntää, että uudistettu jäsenmaksuasia ei ole helppo. Palautetta jäseniltä on tullut.

”Pitää kuitenkin muistaa, että uudistus koskee vain pientä osaa jäsenistä. Metsänhoitoyhdistyksillä on yhteensä 185 000 jäsentä, korotukset koskevat heistä noin 4 500:aa”, Tiirola sanoo.

Hänen mukaansa metsänhoitoyhdistyksiin kuulumattomat tuottajayhdistysten jäsenet maksavat edunvalvontamaksua myös metsäpinta-alansa perusteella. Maataloudestaan edunvalvontamaksua maksavat ne tuottajat, jotka saavat viljelystään maataloustukia. Esimerkiksi peltonsa muille vuokranneilta tuottajilta maatalouden edunvalvontamaksua ei peritä.

Tiirola arvelee, että osa korotetun jäsenmaksun saajista harjoittaa niin vähäistä maataloutta, etteivät he koe olevansa tuottajia.

”Koetamme löytää tähän jäsenistöä tyydyttävän ratkaisun”, Tiirola lupaa.

Pientiloilla noin sadan euron lisämaksu

Tiirolan mukaan esimerkiksi maanviljelyä harjoittavien, mutta tuottajayhdistyksiin kuulumattomien Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen jäsenten mediaanipeltoala on 13 hehtaaria. Tämänkokoisilla tiloilla korotus jää vähäisemmäksi kuin Happosella.

10–20 peltohehtaaria omistavilta maataloudestaperittävä, metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksuun lisättävä edunvalvontamaksu on 90 euroa. 20–40 peltohehtaarin tiloilta edunvalvontamaksu on 130 euroa vuodessa.

Metsänhoitoyhdistysten jäsenmäärä on ollut lievässä laskussa vuodesta 2015 alkaen, jolloin yhdistysten jäsenyydestä tuli vapaaehtoista. Tiirolan mukaan metsänomistajien järjestäytymisaste vaihtelee metsänhoitoyhdistyksittäin 50–90 prosenttiin.

”Iso osa jäsenyydestä luopuneista on alle kymmenen hehtaaria metsää omistavia, jotka eivät vuosittain tarvitse yhdistyksen palveluita. Yhdistysten jäsenten omistaman metsäpinta-alan osuus on pienentynyt vähemmän kuin jäsenmäärä.”

Lisää aiheesta: Metsänhoitoyhdistykset kiertävät korkeaksi nousseita jäsenmaksuja eri tavoin

Lisää aiheesta: MTK vastaa metsänhoitoyhdistysten jäsenmaksukohuun

 

Kommentit (6)

  1. En todellakaan maksa uutta korotettua maksua ihan turha pikkutilalliselle.Mutta MHY:n jäsenmaksu ok.Vai eroanko kokonaan? MTK saa valita

  2. Niin, sehän on tosiasia että kun MTK tuli kuvioon mukaan, niin maksu nousi samantien ja näkyy nousevan edelleen. Vaikka en ole maanviljelijä ja metsää on vain vähän, niin mieluummin käytän tuon rahan johonkin muuhun. Ja vaikka yhdistykset ovat liittyneet toisiinsa ja kasvaneet suuremmiksi, ei se tuo säästöjä toimintaan, koska henkilöstön määrä vain paisuu. Itse erosin MHY:stä vuoden 2023 lopulla, koska koin etten saa maksulle enää samanlaista vastinetta kuin ennen.

  3. Onko mtk huomannut kuinka munaton se on? Onko siitä edun valvonnasta näyttöä?
    Mhy, jos pitäis valita.

  4. Edunvalvontamaksuista keskusteltaessa kannattaa muistaa ,että kaikki järjestäytynyt toiminta maksaa. Esim. Teollisuusliitto perii prosentin verran jäsenensä verotettavasta nettopalkasta. Itse maksoin aikoinaan pienemmän liiton edunvalvontapalvelusta lähes pari prosenttia verotettavan palkan määrästä. Satasia keryi niistäkin vuotta kohti.

  5. Tässä vaikeassa tilanteessa katkonnan merkitys korostuu entisestään,joten Mhy jäsenyys on puunmyyjälle välttämättömyys.

  6. Tässä vaikeassa tilanteessa katkonnan merkitys korostuu entisestään,joten Mhy jäsenyys on puunmyyjälle välttämättömyys.

    Niin tuo myyttinen katkonta, jonka tärkeyttä aina korostetaan. Asia on kuitenkin varsin yksinkertainen. Parjatuilla sellufirmoilla, eli näillä kolmella suurella, on myös lyhyet tukkien pituudet käytössä, eli nekin saa tukin yhtä tarkasti talteen kuin sahafirmatkin. Sitäpaitsi, jos todella haluaa tarkasti tietää miten se katkonta sujuu, niin puun myyjän tai hänen edustajansa pitäisi olla koko ajan moton hytissä seuraamassa miten kuski katkonnan käytännössä tekee, joten se tuosta myhyttisestä katkonnan valvonnan hokemisesta ja sen tärkeydestä

Metsänomistus Metsänomistus