Kuluva syksy on ollut poikkeuksellinen, Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen arvioi järjestön syyskokouksessa. Hänen mukaansa Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja Britannian Brexit-äänestys antavat miettimisen aihetta.
Molemmat lisäävät epävarmuutta politiikassa. Lisäksi taloudessa ja kumpikin voi aiheuttaa tuntuvia muutoksia kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten toimintaympäristöön.
”Me kaikki tässä huoneessa elämme viennistä ja meille kaikille tärkeä vapaakauppa on nyt kyseenalaistettu. Trump on luvannut neuvotella kauppasopimukset uusiksi ja on mahdollista, että myös transatlantiset kauppasuhteet vaikeutuvat”, Pesonen totesi.
Trump tuonee muutoksia myös ilmastopolitiikkaan, Yhdysvallat saattaa esimerkiksi jättää ilmastositoumuksensa täyttämättä.
”Jos näin käy, entistä tiukempien yksipuolisten EU-päästötavoitteiden tavoittelu nakertaa kilpailukykyämme entistä räikeämmin”, Pesonen arvioi.
Ymmärrys heikkoa myös Suomessa
Näistä muutoksista huolimatta yksi asia kuitenkin pysyy, Pesonen huomautti – nimittäin kansainvälinen kilpailukyky. Suomalaisen metsäteollisuuden kilpailukykyhaasteista Pesonen nosti esiin työmarkkinat ja puun käytön hyväksyttävyyden.
Hän muistutti, että keskitettyjen sopimusten aika on ohi. Ensi syksyn neuvottelut käydään työehtosopimusosapuolten kesken uudella mallilla, jota parhaillaan valmistellaan.
”Tämä mahdollistaisi myös sen, että palkanmuodostuksessa voitaisiin jatkossa päästä keskitetyltä ylätasolta lähemmäs yritys-, toimipaikka- tai jopa konekohtaisuutta. Valta siirtyisi lähemmäs vastuunkantajia yrityksissä.”
Toinen iso kilpailukyvyn haaste on puun käytön hyväksyttävyys. Pesonen korosti, että se ei ole Euroopassa itsestäänselvyys. Harmillista on myös se, että ymmärrys metsäteollisuutta kohtaan ei ole heikkoa vain Suomen rajojen ulkopuolella.
”Olemme joutuneet huomaamaan, että näkökulmiamme teollisuuden toimintaympäristöstä ja kilpailukyvystä ei aina kuulla suomalaisten päättäjienkään keskuudessa. Näin siitä huolimatta, että ala on palannut vientiteollisuuden ykköseksi. Näin siitä huolimatta, että ala on osoittanut uudistumiskykynsä ja halunsa, ja toteuttanut yhden kikyn verran uudistuksia joka vuosi viimeisen 10 vuoden aikana”, Pesonen sanoi.
Pesonen jatkaa Metsäteollisuus ry:n puheenjohtajana myös ensi vuonna. Valinnasta päätettiin järjestön syyskokouksessa. Varapuheenjohtajiksi valittiin Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan ja Stora Enson talousjohtaja Seppo Parvi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.