Metsäteollisuus ry:n keräämä ja Luonnonvarakeskuksen ylläpitämä puunhintatilasto ei ole päivittynyt kesäkuun jälkeen ollenkaan. Ajantasaisia hintatietoja ei ollut saatavilla vielä siihen mennessä, kun tämä lehti meni painoon, joten puunhinnat jäävät tästä numerosta pois.
Tilastointikatkoksen syynä on yhden metsäyhtiön tietojärjestelmäuudistus. Puukaupan hintatiedot kootaan kauppakirjoista sähköisesti, mutta yhtiön tietojärjestelmäuudistuksen takia tietojen koodaaminen ei ole mennyt oikein.
Sen takia yhtiöltä saaduissa tiedoissa on puutteita, eikä niitä ole pystytty lukemaan sisään Metsäteollisuus ry:n järjestelmään, kertoo Metsäteollisuus ry:n metsäasiantuntija Anu Islander.
”He olivat kyllä kyseisessä yrityksessä varautuneet hyvin tietojärjestelmäuudistukseen, ja tiedostomuoto oli ollut tiedossa. Varmaan kesäloma-aika on osaltaan vaikuttanut siihen, etteivät kaikki osaset ole loksahtaneet kohdilleen.”
Islander arvelee, että mikäli kyseisellä yrityksellä on tietojärjestelmäuudistuksen takia muitakin ongelmia järjestelmissään, hintatilastointi on tuskin tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen asia, mitä aletaan laittaa kuntoon.
”Oma toimivuus lienee ensimmäinen asia, mikä halutaan pistää järjestykseen. Sitten tulevat nämä muut.”
Metsäteollisuus ry:llä on tehty koko ajan töitä tilaston päivittämiseksi. Islander arveli viime viikolla, että tilastot saadaan pian julkaisukelpoisiksi, kun vakituiset työntekijät palailevat kesälomiltaan.
Kyselyitä on tullut
Anu Islander kertoo, että heille on tullut kyselyjä hintatietojen puuttumisesta lehdiltä ja joiltakin yrityksiltä.
Hintatietojen puute on askarruttanut myös yksityisiä metsänomistajia. Esimerkiksi Metsälehden keskustelupalstalla pohdittiin kesällä, pimittävätkö metsäyhtiöt tahallaan ajantasaisia hintatietoja.
”Sellaiset väitteet ovat ihan tuulesta temmattuja. Mistään tällaisesta ei ole kyse, vaan tekniikasta ja sen puutteellisuudesta.”
Hintakehitys vielä arvoitus
Kesäkuussa puunhinnat olivat nousussa. Luonnonvarakeskuksen mukaan kuusitukin keskikantohinta nousi kesäkuun viimeisellä viikolla 65,7 euroon kuutiolta, mäntytukin 61,6 euroon ja koivutukin 47,4 euroon kuutiolta.
Mäntykuitupuun kantohinta päätyi 17,7 euroon, kuusikuitupuun 20,3 euroon ja koivukuitupuun 17,1 euroon kuutiolta.
Islander ei halua arvioida saatavilla olevien tietojen perusteella, kuinka hinnat ovat kehittyneet kesäkuun jälkeen.
”Se ei kannata, koska varsinaista tilastoa ei ole vielä tehty. Meillä on se periaate, että julkaistavissa tiedoissa täytyy olla vähintään kolmen suurimman yhtiön tiedot.”
Julkaistu Metsälehti Makasiinissa 5/2018.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään