Suomalaisten sahojen viime vuoden liikevaihdot ovat surullista luettavaa, Tekniikka & Talous kertoo. Kahdenkymmenen suurimman sahayrityksen liikevaihdot laskivat keskimäärin 21 prosenttia edellisestä vuodesta. Huonon kehityksen syitä olivat rakentamisen lama ja raaka-aineen hinnannousu.
Laskeneesta liikevaihdosta huolimatta 20 suurimmista yrityksestä vain kuusi teki tappiollisen tuloksen vuonna 2023.
Lehden selvityksessä ykköspaikan vei Versowood Group, joka on yli 500 miljoonan liikevaihdollaan Suomen selvästi suurin sahayritys.
Toiseksi suurin sahayhtiö on Keitele Forest yli 310 miljoonan euron liikevaihdolla. Pudotusta edelliseen vuoteen on peräti 40 prosenttia.
Vertailun kolmanneksi suurin oli Koskisen-konserni.
Vertailun neljänneksi suurin saha on Pölkky, jonka itävaltalainen perheyritys Pfeifer Holding GmbH osti Virranniemen perheeltä joulukuussa 2022.
Pölkky teki elokuussa 2022 päättyneellä tilikaudella lähes 38 miljoonaa euroa voittoa. Viime vuoden lopussa päättyneen 18 kuukauden tilikauden tulos oli yli 34 miljoonaa tappiolla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Versowood taitaa käyttää puun tehokkaimmin. Kerää arvokkaat pylväspuut. Omistaa erillisen sahan sahaamaan pieniläpimittaista tukkia.
Jatkojalostaa heikkolaatuista sahatavaraa kuormalavoiksi ja kaapelikeloiksi. Myös liimapuuhun kelpaa heikompilaatuinen sahatavara. Jätteestä tekee pellettejä.
Nykyinen sahakalusto mahdollistaa tarkan raaka-aineen hyväksikäytön, jos se on omistajan näkökulmasta tarpeellista. Metsänmyyjät saa parhaan tukkiraaka-aineen talteenoton itenäisiltä sahurilta, siellä on erikoistuttu keräämään ja jalostamaan raaka-aine talteen, latvaltaan n. 10 cm alkaen.
Uudet vientimaat on tuonut lisääntyvää kysyntää nimenomaan lyhviin kappale mittoihin, sahatavaran sivutuotteen hintakehitys kuori, puru ja hake on myös ollut myönteinen asia pitämään sahurin ostovoimaa yllä.