Taimien vienti Ruotsiin siivitti Fin Forelian suurinvestointia

Yli puolet Fin Forelian Rovaniemellä kasvattamista metsätaimista myydään Ruotsiin. Viennin turvaamiseksi Inarin tarhalle rakennettiin suuri pakkasvarasto.

Fin Forelian toimitusjohtajan ja osakkaan Timo Salmisen mukaan taimien vienti Pohjois-Ruotsiin mahdollistaa Rovaniemelle tehdyn yli miljoonan euron investoinnin. Pelkästään Pohjois-Suomen vähenevien metsänviljelymäärien varten pakkasvarastoa ei olisi kannattanut rakentaa.

”Yli puolet Rovaniemen tarhan tuotannosta myydään tällä hetkellä Ruotsiin”, Salminen sanoo.

Rovaniemelle valmistuneeseen pakkasvarastoon mahtuu kerralla noin 15 miljoonaa tainta. Määrä on hieman enemmän kuin tarhan tämänhetkinen vuosituotanto.

”Pakkasvarasto varmistaa taimien talvehtimisen terveinä ja elinvoimaisina ja se on edellytys Ruotsin viennille. Sinne ei kelpuuteta avomaalla talvehtineita taimia”, Salminen sanoo.

Hänen mukaansa Fin Forelialla on Ruotsissa useita asiakkaita. Rovaniemen taimia myydään muun muassa paikalliselle metsänomistajajärjestölle ja metsäyhtiöille.

Ilman Ruotsin markkinoita Pohjois-Suomessa ei kannattaisi ylläpitää isoa modernia taimitarhaa. 

”Vienti siis turvaa laadukkaiden taimien saatavuuden myös kotimaisille asiakkaille”, Salminen sanoo.

Jatkossa kaikki taimet varastoidaan pakkaseen. Jo ensi keväänä Imarin tarhalta lähtee pakkasessa varastoituja taimia metsänviljelyyn. Pakkasvarastossa voidaan säilöä niin männyn, kuusen kuin lehtikuusenkin taimia. 

Fin Foreliassa luotetaan Pohjois-Suomen metsätalouden tulevaisuuteen.

”Tämä on yritykseltämme merkittävä satsaus Rovaniemelle. Uskomme pohjoisen metsätalouteen ja tulevaisuuteen täällä”, Salminen vakuuttaa.

Fin Forelia on kotimainen, yksityisomisteinen yritys, joka tuottaa yli vuosittain yli 60 miljoonaa metsäpuun tainta Nurmijärven, Kerimäen, Saarijärven ja Rovaniemen taimitarhoilla. 

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna reilut 10 miljoonaa euroa, josta kertyi noin puoli miljoonaa euroa liikeavoittoa. Yhtiö työllistää reilut 100 ihmistä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito