Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteerin Petteri Taalaksen mukaan Suomessa käydään kansainvälisesti hyvin mielenkiintoista ja poikkeavaa ilmastokeskustelua. Ilmastonmuutoksen torjunnan toisinajattelijaksi leimattu Taalas puhui tänään Metsäpäivien avajaisissa Helsingissä.
Taalaksen mielestä meikäläinen ilmastokeskustelu käy ylikierroksilla ja on eksynyt harhateille.
”Yleiskeskustelun taso Suomessa on tällä hetkellä hyvin ’off track’”, Taalas sanoi.
Taalaksen mukaan ilmasto-ongelma ratkeaa tai kaatuu fossiilisista energialähteistä luopumiseen. Hiilinielujen vahvistamisellakin on merkitystä, mutta ratkaisuksi siitä ei ole.
”Uhraamme viisi prosenttia maailman bruttokansantuotteesta fossiilienergian tukiin. Jos siitä edes osa käytettäisiin ilmasto-ongelman ratkaisuun, se voitaisiin saada hoidettua”, Taalas sanoi.
Euroopassa metsien hiilinielujen kasvattamiseen on parhaat mahdollisuudet entisissä itäblokin maissa, joissa metsänhoito on vielä vaatimattomalla tasolla. Koko maailman mittakaavassa taas ratkaiseva kysymys on trooppisen metsäkadon pysäyttäminen.
Eurooppalaisessa vastuunkannossa on Taalaksen mukaan myös kysymys tasapuolisuudesta.
”Pitääkö Suomen kasvattaa hiilinielua, jotta saksalaiset voivat ajaa Mercedeksillä ja Bemareilla?”
Entä jos Suomi luopuisi nykyisestä metsän käytöstä, lopettaisiko se maailmasta sellun ja paperin tarpeen, Taalas pohtii ja vastaa itse:
”Tuskin, vaan tuotanto siirtyisi muualle.”
Ilmastoasiaa pitäisi Taalaksen mielestä myös hoitaa laajemmilla hartioilla kuin pelkästään ympäristöministeriön.
”Valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja myös liikenneministeriö pitäisi saada peliin mukaan.”
Taalas muistuttaa, että niin ilmastomuutoksen torjunta kuin siihen sopeutuminen tarjoavat myös uusia mahdollisuuksia, joita Suomen pitäisi pyrkiä hyödyntämään.
”Ilmastomuutos etenee seuraavat 50 vuotta joka tapauksessa, se on fakta”, Taalas sanoi.
Järjestyksessä 90:nnet Metsäpäivät alkoivat tänään Helsingissä. Lyhyen tauon jälkeen elvytetty tapahtuma on nyt kaksipäiväinen, ja sen järjestää Suomen Metsäyhdistys. Metsäpäivien antiin voi tutustua tapahtuman nettisivuilla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään