Vesilintujen metsästys käynnistyy sunnuntaina (20.8.) kello 12. Metsästää saa sinisorsia, taveja, telkkiä sekä heinätavia, haapanaa, jouhisorsaa, lapasorsaa ja tukkasotkaa. Allin, isokoskelon ja tukkakoskelon metsästys alkaa 1.9. Vesilintujen metsästys jatkuu joulukuun loppuun.
Metsästys tulisi kohdistaa elinvoimaisiin lajeihin, Riistakeskus ohjeistaa. Monen rehevillä lintuvesillä viihtyvän vesilinnun kannat ovat taantuneet. Laskentojen perusteella Suomen pesimäkanta on vähentynyt varsinkin jouhisorsalla, haapanalla, heinätavilla, punasotkalla, tukkasotkalla ja nokikanalla.
Punasotkan ja nyt myös nokikanan metsästys onkin kielletty koko maassa. Kiellettyä on myös haahkan syysaikainen metsästys ja allin metsästys sisämaassa.
”Metsästystä tulee kohdentaa runsaslukuisiin lajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään. Nämä ovat vesilinnuista kolme yleisintä saalislajia, joiden kannankehitys on vähemmän huolestuttavaa”, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen kertoo tiedotteessa.
Tänä vuonna uutta vesilintujahdissa on hämärämetsästyskielto. Vesilinnustus on kiellettyä auringonlaskua seuraavan tunnin päättymisestä alkaen auringonnousua edeltävän tunnin alkuun saakka. Metsästäjän tulee tarkistaa auringon nousu- ja laskuaika metsästysalueellaan.
Karhujahtiin maltillisella lupamäärällä
Myös karhujahti alkaa sunnuntaina. Poikkeuslupia on tälle kaudelle saatu 135. Luvat painottuvat vahvimman karhukannan alueille maan itäosiin. Viime vuonna karhujahdissa oli monin paikoin Itä-Suomessa välivuosi kaatoluvista tehtyjen valitusten takia.
”Karhun pyyntiin päästään nyt maltillisella lupamäärällä myös kannan tiheimmillä alueilla Pohjois-Karjalassa vuoden tauon jälkeen”, Suomen riistakeskuksen riistapäällikkö Juha Kuittinen toteaa.
Poronhoitoalueen pyyntikiintiöstä itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 45 ja läntisellä 5 karhua.
Riistakeskus muistuttaa, että Suomen karhukanta on suotuisan suojelun tasolla. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan metsissämme liikkuu arvion mukaan ennen metsästyskautta 1 740–1 925 karhua.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään