Syke: Metsäteollisuustuotteita valmistetaan Suomessa pienemmillä päästöillä kuin muualla maailmassa

Suomen ympäristökeskus arvioi selvityksessään Suomen viennin hiilikädenjälkeä vuodelta 2019.

Suomen viennin hiilikädenjälki on selvästi positiivinen. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) selvityksen mukaan vuonna 2019 se oli 13–23 miljoonaa hiilidioksiditonnia riippuen viennillä korvattavien tuotteiden alkuperämaasta.

Hiilikädenjäljellä tarkoitetaan potentiaalista positiivista ilmastovaikutusta, jonka tietyn tuotteen tai palvelun käyttöönoton voi saada aikaan, kun se korvaa muutoin tarjolla olevan samanlaisen tuotteen tai palvelun. Syken arvio on ensimmäinen laatuaan.

Suurimmat kädenjäljet muodostuivat, kun Suomessa valmistetuilla tuotteilla korvattiin esimerkiksi muualla valmistettuja metsäteollisuuden, kemianteollisuuden, metalliteollisuuden ja elektroniikkateollisuuden tuotteita. Näitä tuotteita valmistettiin siis Suomessa pienemmillä päästöillä kuin muualla.

Ero laskennan tuloksissa johtuu siitä, että ensimmäisessä vaihtoehdossa monet korvatuista tuoteryhmistä ovat peräisin EU:sta. EU:ssa tuotettujen tuotteiden päästöt ovat hyvin lähellä suomalaisen tuotannon päästöjä.

”Kun käytetään globaalia keskiarvoa, markkinoilla kilpailevien tuotteiden hiilijalanjäljet ovat pääsääntöisesti korkeampia. Mukana on enemmän tuotantomaita, joissa energiantuotannon päästöt ovat suuremmat eivätkä tuotantomenetelmät ole yhtä kehittyneitä kuin Suomessa”, kertoo erikoistutkija Hannu Savolainen Sykestä.  

Syke muistuttaa, että kädenjälkilaskentaan ei ole käytössä vakiintuneita menetelmiä. Niinpä erilaisten lukujen vertaaminen sisältää epävarmuuksia ja menetelmien kehittämistä on syytä jatkaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat