Suurpetojen poikkeuslupakäytäntöjä kehittänyt asiantuntijatyöryhmä esittää raportissaan keinoja, joilla suurpetojen metsästys voitaisiin Suomessa taas mahdollistaa. Tällä hetkellä suurpetojen metsästys on pysähtynyt tuomioistuinten päätöksiin.
Keskeinen keino suurpetojen metsästyksen mahdollistamisessa on, että maa- ja metsätalousministeriö asettaa päämäärän kannanhoidollisiin poikkeuslupiin lajikohtaisesti ja kannanhoitoalueittain. Metsästyslakiin tehtäisiin muutos, joka antaisi tähän ministeriölle toimivallan. Päämäärän asettaminen auttaisi Riistakeskusta poikkeuslupien myöntämisessä.
Lisäksi kannanhoitosuunnitelmia päivitettäisiin niin, että kannanhoitoalueet, niiden tavoitteet ja toimenpiteet ominaispiirteineen tunnistettaisiin aiempaa täsmällisemmin. Ministeriö vahvistaisi vuosittain asetuksella alueiden suurpetojen suurimmat sallitut saalismäärät.
”Uskomme, että näillä toimenpiteillä luomme askelmerkit suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseen ottaen huomioon EU:n tuomioistuimen ja kansallisten tuomioistuimien oikeuskäytännön. Tämän mahdollistamiseksi työryhmä esittää käynnistettäväksi metsästyslain muutoksen valmistelun sekä susikannan ja karhukannan hoitosuunnitelmien päivityksen”, sanoo työryhmän puheenjohtaja Vesa Ruusila maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotteessa.
Työryhmän ehdotus on, että hallitus vie lakimuutokset eduskuntaan ensi vuoden alussa, jolloin muutokset ehtisivät tulla voimaan ennen ensi syksyn metsästyskautta.
”Tavoitteena on, että kannanhoidollinen metsästys voisi karhun osalta käynnistyä jo ensi syksynä”, Ruusila toteaa.
EU-vaikuttaminen jatkuu
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin mukaan työryhmän raportti on merkittävä askel matkalla kohti tasapainoisempaa suurpetopolitiikkaa. Ministerin mukaan keskeistä on vahvistaa riistahallinnon keinoja perustella lupapäätöksiä aiempaa pitävämmin.
”Lisäksi jatkamme aktiivista vaikuttamista EU-lainsäädäntöön, jotta voimme vaikuttaa ongelman juurisyihin. Syksyllä saavutimme merkittävän edistysaskeleen, kun saimme EU:n jäsenmailta tuen suden suojeluaseman muuttamiselle”, Essayah toteaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään