Suurin osa Euroopan vesistöistä on huonolaatuisia, selviää Euroopan ympäristökeskuksen tuoreesta raportista. Vain 40 prosenttia pintavesistä on hyvässä kunnossa.
Pahin ongelma on Keski-Euroopan maissa, kuten Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa. Syynä on usein ihmisen toiminta, kuten maatalous, saastuminen ja kemikaalien käyttö.
Pintavesien laadussa on puutteita koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta. Vesistöjen ekologinen tila on kuitenkin hyvä muualla paitsi Ahvenanmaalla ja osissa Pohjanmaan rannikoita.
”Syyt rannikkoalueidemme vesien kehnoon tilaan vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Pohjanmaalla vesien tilaan vaikuttavat luontaisetkin tekijät, kuten happamat sulfaattimaat. Ihmisen toiminta on kuitenkin suurin vesien laatua heikentävä tekijä, ja rannikon jokien ja merialueiden heikompi tila aiheutuu pääosin liiallisesta maatalouden kuormituksesta”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Jenny Jyrkänkallio-Mikkola järjestön tiedotteessa.
EU-maat ovat sitoutuneet vesipuitedirektiiviin, jonka mukaan kaikkien vesistöjen ekologinen tila olisi pitänyt olla hyvä jo vuoteen 2015 mennessä. Joillekin kohteille myönnettiin erikoislupa vuoteen 2021 tai 2027.
Vesipuitedirektiivi on parhaillaan käsiteltävänä EU:ssa. WWF:n mukaan jäsenvaltiot haluaisivat jälleen siirtää tavoiteaikatauluja eteenpäin.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.