Helmikuun lopussa 16 000 metsänomistajaa saa kirjeen, jossa on laaja metsänomistajakysely. Sen avulla pyritään saamaan mahdollisimman kattava kuva tämän päivän suomalaisista metsänomistajista.
”Metsänomistajan oma ääni on tärkeä, joten jokaisen kyselyn saaneen kannattaa siksi vastata”, toteaa tutkimushankkeen johtaja Heimo Karppinen Helsingin yliopistosta.
Tutkimuksen vastaajat arvottiin Suomen metsäkeskuksen tietojärjestelmistä.
Metsät ovat tärkeä osa Suomen kansallisvarallisuutta. Suurimman osan metsistä omistavat tavalliset perheet. Heillä on noin 350 000 metsätilaa ja omistajia on noin 600 000. Yksityiset omistavat metsämaasta 60 prosenttia, puuston kasvusta 70 prosenttia ja he myyvät teollisuuden tarvitsemasta kotimaisesta puusta 80 prosenttia.
Tutkimus tehtiin edellisen kerran vuonna 2009. Sen jälkeen säädökset ja organisaatiot ovat muuttuneet, kilpailu vapautunut, metsänomistuksen vaihtoehdot ovat lisääntyneet ja metsänomistajan käytössä on laaja valikoima digitaalisia palveluja. Niinpä uudelle tiedolle on tarvetta.
Tuloksia ensi vuonna
Metsiin liittyvistä tavoitteista ja niiden toteuttamisesta päättävät metsänomistajat omien tavoitteittensa ja mieltymystensä pohjalta.
”Näitä tavoitteita, arvoja ja odotuksia pyrimme nyt kaikki yhdessä selvittämään tällä laajalla tutkimuksella”, sanoo metsäneuvos Marja Kokkonen maa- ja metsätalousministeriöstä. Ministeriö rahoittaa tutkimushanketta.
Tulosten perusteella voidaan suunnata politiikkatoimia hyvän yksityismetsätalouden toimintaympäristön luomiseksi.
Metsänomistaja 2020 -tutkimusta johtaa Helsingin yliopisto ja siinä ovat mukana Luonnonvarakeskus, Pellervon taloustutkimus ja Työtehoseura. Vastaajiksi on arvottu noin 16 000 erilaista metsänomistajaa ympäri Suomea, tuloksia on luvassa ensi vuonna.
- Lue lisää: Kuka olet, metsänomistaja?
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään