Pienissä metsäkoneyrityksissä yrittäjän työtaakka saattaa olla kestämätön, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreessa tutkimuksessa todetaan. Näissä yrittäjä kantaa vastuun usein yksin, ja valtaosa työajasta kuluu koneiden ajamiseen. Pienet yritykset ovat myös velkautuneita, mikä vaikeuttaa investointeja ja samalla kykyä vastata asiakkaiden tarpeisiin.
Lisäksi pienet yritykset toimivat usein isompien koneyritysten alihankkijoina. Se tarkoittaa heikompaa neuvotteluasemaa toimitusketjussa.
Haasteista huolimatta pientenkin yritysten joukossa oli myös kannattavia, tutkimuksessa todetaan.
Sen sijaan keskikokoiset ja suuret koneyritykset ovat pääsääntöisesti jo asemansa vakiinnuttaneet.
”Suuremman leimikkovarannon ansiosta työmaiden keskitys on mahdollista ja koneet ovat tehokkaammassa käytössä. Erityisesti suurimpaan liikevaihtoluokkaan kuuluneissa yrityksissä kausivaihtelun aiheuttamia riskejä on pystytty tasaamaan käyttämällä alihankkijoita”, kertoo erikoistutkija Paula Jylhä Lukesta.
Suuret ja keskikokoiset yritykset pystyvät myös tarjoamaan monipuolisia palveluja, mikä parantaa yritysten neuvotteluasemaa suurten asiakkaiden kanssa. Keskikokoisilla ja suurilla yrityksillä on haluja kasvattaa toimintaa entisestään.
Liiketoimintaosaamisessa petrattavaa
Niin suurissa, keskikokoisissa kuin pienissäkin koneyrityksissä yrittäjien liiketaloudellinen koulutus oli vaatimaton, tutkimuksessa todetaan. Etenkin suurten yritysten laajentumisaikeet korostavat tarvetta liiketoimintaosaamisen parantamiseen. Parempaa kannattavuutta haettaessa apua voisi olla esimerkiksi suunnitelmallisesta talouden hallinnasta, muiden yritysten kanssa verkostoitumisesta ja neuvottelutaitojen kehittämisestä.
Tutkimuksessa tarkasteltiin itä- ja pohjoissuomalaisten metsäkoneyritysten taloudellisia tunnuslukuja vuosilta 2013–2017. Mukana oli 83 yritystä, jotka jaettiin liikevaihdon perusteella kolmeen luokkaan. Pienten yritysten liikevaihto oli alle 600 000 euroa, keskikokoisten 0,6–2 miljoonaa euroa ja suurten yli kaksi miljoonaa euroa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään