Uusiutuvan energian yhtiö OX2 investoi noin 700 miljoonaa euroa kahteen tuulivoimahankkeeseen Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle. Rakentaminen alkaa välittömästi, valmista pitäisi olla 2027 ja 2028.
Yhtiön mukaan kyseessä on suurin koskaan Suomessa tehty uusiutuvan energian investointi. Valmistuttuaan nämä tuulipuistot tulevat tuottamaan vuosittain yhteensä noin 1,6 terawattituntia uusiutuvaa sähköenergiaa.
Isompi puisto – Rajamäenkylän tuulipuisto – rakennetaan Karijoelle ja Isojoelle. Hankealueen pinta-ala on 79 neliökilometriä, josta 60 neliökilometriä on Isojoen kunnan puolella ja 19 neliökilometriä Karijoen kunnan puolella. Alue on tavanomaista metsätalousmaata.
Tuulivoimapuisto sijoittuu yksityisten maanomistajien maille, aloite hankkeen toteuttamisesta on lähtenyt alueen maanomistajilta.
Tuulivoimapuisto koostuu enintään 57 tuulivoimalasta perustuksineen, niitä yhdistävistä maakaapeleista, tuulipuiston sähköasemista, sähköverkon liittymistä varten tarvittavasta noin 20–26 kilometrin pituisesta 400 kilovoltin ilmajohdosta ja tuulivoimaloita yhdistävistä huoltoteistä.
Toinen puisto – Honkakankaan tuulivoimapuisto – rakennetaan Halsualle. Tämä puisto kattaa noin yhteensä 7 470 hehtaarin laajuisen alueen Halsuan kunnan keski- ja itäosissa. Tuulivoimapuisto sijoittuu yksityisten maanomistajien maille.
Hanke koostuu tuulivoimalaitoksista perustuksineen, niitä yhdistävistä maakaapeleista, sähköverkkoon liittymistä varten tarvittavista muuntoasemista, sekä tuulivoimalaitoksia yhdistävistä teistä.
Rakennustyöt ovat molemmissa hankkeissa jo käynnistyneet kiviainesten louhinnalla. Työt jatkuvat puuston poistolla ja maanrakennustöillä.
”OX2 on tätä ennen vienyt investointipäätökseen Suomessa jo 1 200 megawattia maatuulivoimaa. Rajamäenkylän ja Honkakankaan hankkeet ovat ensimmäiset, jotka valmistuttuaan jäävät OX2:n omistukseen. Hankkeet ovat projektirahoitteisia, ja tämän kokoluokan vieraan pääoman rahoituspaketti kertoo vahvasta kiinnostuksesta hankeportfoliomme laatuun ja Suomen markkinaan”, kertoo OX2 Finlandin kaupallinen johtaja Johannes Brunila tiedotteessa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään