Avoin paikkatietoaineisto luonnon monimuotoisuudelle tärkeistä metsistä Suomessa avattu verkkoon.
Kartta-aineistossa kaikki Suomen metsäalueet ovat paremmuusjärjestyksessä luonnon monimuotoisuuden perusteella. Näin voidaan löytää ne metsäalueet, joiden puustorakenne on hoidettua talousmetsää monipuolisempi ja joissa on enemmän lehtipuustoa, hyvin vanhoja puita sekä lahopuuta.
”Tällaisilla alueilla myös metsälajisto on todennäköisesti hoidettuja metsiä monipuolisempi ja niillä voi esiintyä uhanalaisia lajeja. Jos nämä arvokkaat alueet ovat toisiinsa hyvin kytkeytyneitä, ne turvaavat niin tavanomaisen kuin uhanalaisenkin metsälajiston säilymisen todennäköisesti pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo karttojen tekemisestä vastannut suunnittelija Ninni Mikkonen Suomen ympäristökeskuksesta.
Monimuotoisuudelle arvokkaita metsäalueita löytyy kaikista maakunnista, mutta ne eivät ole jakautuneet tasaisesti. Määrällisesti eniten arvokkaita metsäalueita löytyy Lapista, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Keski-Suomesta. Pinta-alaan suhteutettuna eniten alueita on Uudellamaalla, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa.
”Kartta-aineistoja käytettäessä on muistettava, että ne eivät anna täyttä kuvaa yksittäisten metsä-alueiden ominaisuuksista. Niitä tulee tulkita suhteessa muuhun monimuotoisuudesta kertovaan tietoon ja alueen todellinen arvo selviää aina vasta paikan päällä maastossa,” muistuttaa Ninni Mikkonen.
Saatavilla oleva kartta-aineisto on tuotettu Helsingin yliopistossa kehitetyllä Zonation-ohjelmistolla. Aineisto perustuu pääpiirteissään Suomen metsäkeskuksen metsävara-aineistoon, Metsähallitus Oy:n ja Metsähallituksen Luontopalveluiden aineistoihin sekä Luonnonvarakeskuksen valtakunnanmetsien inventointiaineistoon.
Aineisto on vapaasti ladattavissa Suomen ympäristökeskuksen karttapalvelimelta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.