Suomen erityisvastuulaji jänkäsirriäinen vaarantuneiden lintulajien joukkoon

Suomessa pesivistä linnuista jänkäsirriäinen on maailmanlaajuisesti vaarantunut ja karikukko ja suosirri silmälläpidettäviä.

Vaarantunut jänkäsirriäinen on kosteilla avosoilla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä pesivä kahlaaja. (Kuvaaja: Markku Huhta-Koivisto)
Vaarantunut jänkäsirriäinen on kosteilla avosoilla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä pesivä kahlaaja. (Kuvaaja: Markku Huhta-Koivisto)

Maailmanlaajuisesti uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi on uusimmassa arviossa todettu 14 uutta kahlaajalajia. Lisäksi kahden kahlaajalajin uhanalaisuusluokkaa on korotettu. Suomessa pesivistä lajeista jänkäsirriäinen on nyt maailmanlaajuisesti vaarantunut ja karikukko ja suosirri silmälläpidettäviä, kertoo Birdlife Suomi tiedotteessa.

Lisäksi Suomen läpi muuttavat tundrakurmitsa ja kuovisirri on nyt luokiteltu vaarantuneiksi lajeiksi.

Jänkäsirriäinen on kosteilla avosoilla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä pesivä kahlaaja, joka talvehtii Itä-Afrikan ja Etelä-Aasian rannoilla. Suomessa jänkäsirriäisiä pesii tuoreimpien arvioiden mukaan noin 18 000 paria. Koko maailman kanta on arvioitu enintään 40 000–50 000 pariksi.

”Jänkäsirriäinen on Suomen erityisvastuulaji. Reilu kolmannes maailman ja 75 prosenttia EU:n jänkäsirriäisistä pesii Suomessa”, toteaa Birdlife Suomen tutkimus- ja suojelujohtaja Teemu Lehtiniemi.

Jänkäsirriäisen kannan arvioidaan pienentyneen maailmanlaajuisesti yli 30 prosenttia vuoden 2010 jälkeen. Taantumisen syyt ovat osin epäselvät, mutta soiden tilan heikkeneminen ojituksen vuoksi on pitkällä aikavälillä vähentänyt lajille sopivaa pesimäympäristöä erityisesti Suomessa.

Ilmastonmuutos ja maankäytön muutokset ovat tuhonneet lajille sopivia levähdysalueita ja talvehtimispaikkoja Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa.

” Laji hyötyy soiden ennallistamisesta. EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanolla voidaan parantaa jänkäsirriäisen ja monen muun uhanalaisen lajin selviämistä sekä Suomessa että ulkomailla”, Lehtiniemi korostaa.

Maailman noin 11 000 lintulajista jo 2 300 on luokiteltu uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi. Lintujen uhanalaisuusarvioinnin tekee kansainvälinen Birdlife. Kaikkien lajien uhanalaisluetteloa ylläpitää kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat