Suomessa on havaittu kaksi maalle uutta lintulajia toukokuussa. Luodon Bosundissa havaittiin tummajunkko ja Kuopion Juankoskella eskimohanhi. Molemmat lajit ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta.
Suomen ensimmäinen tummajunkko (Junco hyemalis) löytyi Luodon kunnan Bosundin kylästä eilen sunnuntaina. Tummajunkko on sirkkuleihin kuuluva varpuslintu, joka pesii laajalla alueella Pohjois-Amerikassa. Laji on Euroopassa säännöllinen, mutta harvinainen vieras etenkin Brittein saarilla. Tummajunkko on havaittu aiemmin myös muissa pohjoismaissa ja se on siksi odotettu lisäys myös Suomen lajilistalle.
Kuopion Juankoskelta löytyi 12. toukokuuta eskimohanhi (Anser rossii). Laji on havaittu aiemminkin Suomessa, mutta havaintojen on tulkittu koskevan lintutarhoista karanneita lintuja.
Kuopion linnun jalassa oli kuitenkin rengas, joka kertoi linnun olevan rengastettu Pohjois-Kanadan Nunavutissa. Kyseessä on siis ensimmäinen havainto luonnonvaraisesti Suomeen harhautuneesta eskimohanhesta.
Eskimohanhi on pienikokoinen ja liki kokovalkoinen hanhilaji. Laji pesii Kanadassa ja Alaskassa ja talvehtii Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Sen kanta on kasvanut suuresti viime vuosikymmeninä.
Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa oli havaittu hyväksytysti 489 luonnonvaraista lintulajia.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään