Sukupuuton uhka hälvenee – Uhanalaisen naalin pesintä onnistui toista vuotta peräkkäin

Suomessa syntyi kesällä ainakin 16 naalinpentua.

Suomessa on havaittu kuluneena kesänä kaksi onnistunutta naalin pesintää, joissa syntyi yhteensä ainakin 16 pentua. Metsähallitus tiedottaa. Lisäksi pesätarkastuksissa todettiin kolme muuta naalin asuttamaa pesää, joissa ei kuitenkaan havaittu pentuja.

Naali on Suomessa äärimmäisen uhanalainen laji, jonka suojelutyön jatkuminen on elinehto kannan elpymiselle.

Onnistuneet pesinnät löytyivät Utsjoen ja Enontekiön tunturialueilla. Yhteensä 16 pentua on tallentunut myös riistakameroihin, jotka sijaitsevat naaleille tarkoitettujen ruokinta-asemien läheisyydessä.

”Naalikannan kehityksen kannalta on lupaavaa, että naalihavaintoja on ollut poikaspesien lisäksi muillakin pesäpaikoilla”, sanoo ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista. Metsähallitus vastaa naalin suojelusta Suomessa.

Naali ei tällä hetkellä pärjää Suomessa ilman lisäruokintaa, ketunmetsästystä ja muiden Pohjoismaiden apua. Naalin suojelutyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä Ruotsin ja Norjan kanssa.

Pitkällä aikavälillä naalia uhkaa ilmaston lämpeneminen ja sen seuraukset.

”Myös ihmisen läsnäolo tunturierämaissa on lisääntynyt, ja se on uhka naalin tulevaisuudelle. Maastoon jää ihmisten jäljiltä esimerkiksi entistä enemmän ruuantähteitä ja kalaa, mikä auttaa naalin pahinta vihollista kettua selviämään perinteisillä naalialueilla”, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo.

Pohjoismainen naalikanta oli pienimmillään 2000-luvun alussa, jolloin kanta-arvio oli vain 40–60 aikuista yksilöä. Tällä hetkellä Norjan, Ruotsin ja Suomen yhteisen naalikannan kooksi arvioidaan noin 550 aikuista naalia.

Suomessa arvioidaan liikkuvan vuosittain 10–20 naalia, mutta havaintojen määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat