”Stora Enso alensi ensimmäisenä ostamansa kuitupuun läpimittaa yhdellä sentillä”, metsäjohtaja Janne Partanen muistutti.
Stora Enso ilmoitti viime vuonna elokuun 15. päivä läpimitan alentamisesta. Metsä Group tosin seurasi perässä heti seuraavana päivänä. UPM kertoi samasta muutoksesta liki vuotta myöhemmin aivan äskettäin.
Yksi sentti ei ehkä tunnu suurelta muutokselta, mutta Partasen mukaan yhtiö joutui tekemään paljon selvitystyötä ennen päätöstä.
”Tutkimme huolella, miten muutos vaikuttaa asiakkaidemme tuotteiden laatuun. Isossa mittakaavassa läpimitan alentamisella on merkitystä. Se tuo lisää puuta teollisen puunkäytön ja jalostamisen piiriin ja lisää euroja metsänomistajan tilipussiin.”
Ennen kaikkea läpimitan alentaminen on Partasen mukaan periaatteellinen viesti. ”Meidän mielestämme kaikki se puu, mikä on teollisesti jalostettavissa, pitäisi ohjata jalostukseen.”
Stora Enso on ottanut käyttöön puukaupoissa myös monimuotoisuuslisän.
”Monimuotoisuuslisä on kiinnostanut, ja metsänomistajien sentimentti on ollut sen suhteen positiivinen, mutta he eivät pidä lisää riittävän suurena.”
Stora Enson asiantuntijat joutuvat selittämään myös metsänomistajille paljon, miksi monimuotoisuuslisää maksetaan.
”Näillä keskusteluilla on arvonsa. Tietoisuus kasvaa, kun metsänomistajille selitetään esimerkiksi tekopökkelöiden merkitystä”, Partanen totesi.
Kun puuntuonti Venäjältä katkesi helmikuussa 2022, se jätti Suomen metsäteollisuudelle kymmenen miljoonan kuution aukon, joka oli täytettävä pääosin kotimaan puunhankintaa lisäämällä. Stora Enson osuus tästä aukosta oli 2,5 miljoonaa kuutiota.
Partasen mukaan Stora Enso on avannut kiivaasti uusia toimistoja ja rekrytoinut jo pari vuotta kasvattaen näin puunhankintaverkostoaan.
”Rekrytoinnit jatkuvat yhä”, hän vakuutti Lapin metsätalouspäivillä ja kehotti ammattilaisia kääntymään paikalla olevien Stora Enson rekrytoijien puoleen.
Stora Enso on Partasen mukaan käynnistämässä energiapuun hankinnan myös Lapissa. Stora Enso on lisäämässä energiapuun hankintaa tavoitteenaan kolminkertaistaa sen hankintamäärät.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään