Stora Enso reagoi vikkelästi Ukrainan sotaan. Kaikki toiminta on nyt lopetettu Venäjällä, mutta yhtiöllä on naapurimaassa edelleen muodollisesti joitakin omistuksia.
”Pakkaustehtaat ja sahat on jo myyty. Puunhankintaan liittyvät muutamat muodollisuudet saadaan hoidettua viimeistään vuoden loppuun mennessä, tai mahdollisesti jo aikaisemmin. Venäjällä on hankala arvioida, missä ajassa viranomaiset dokumentit käsittelevät”, sanoo Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen.
Venäjältä tuotua koivukuitua on korvattu Suomessa havukuidulla.
”Tuonti pysähtyi hyvin yllättäen maaliskuussa, joten niin nopeasti ei ollut mahdollista saada koivukuitua vaihtoehtoisista lähteistä. Nyt esimerkiksi Enocellin sellutehtaalla on ajettu pelkkää havua, kun siellä aiemmin on ajettu sekä koivu- että havupuukuitua.”
Kysynnän tasoittuminen hermostutti sijoittajia
Venäjän yksiköiden myynti aiheutti pienen loven Stora Enson liikevaihtoon. Eniten sijoittajia kuitenkin hermostuttivat kommentit sahatavaran ja pakkauskartongin kysynnän normalisoitumisesta.
Inderesin analyytikko Antti Viljakainen totesi tuloslive-lähetyksessä perjantaina, että Stora Enson tulos oli absoluuttisesti hyvä, mutta jäi silti odotuksista. Viljakainen arvioi, että vuoden 2023 näkymät ovat epäselvät, kuten muillakin metsäyhtiöillä.
Kuljetuspakkauskartongin kysyntä on ollut ennätyskorkealla pandemia-aikana kasvaneen verkkokaupan vuoksi, mutta nyt ollaan palaamassa entiselle tasolle. Maatalous- ja elintarvikepakkauksien kysyntä on pysynyt vakaana ja on edelleen vahvaa.
Stora Enso on pystynyt myös korvaamaan Venäjältä tuotavan maakaasun nopeasti lähinnä LNG:llä eli nestemäisellä maakaasulla.
”Emme osaa ennustaa, mitä asiakkaillemme tai asiakkaiden asiakkaillemme tapahtuu, mutta meidän laitoksillamme kaasupulalla ei ole ollut vaikutusta”, Härkönen sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.