Stihl esitteli viime viikolla tuotepäivillään koko joukon uutuuksia, joista metsänomistajan näkökulmasta kiinnostavin on uusi – ihan oikea – akkukäyttöinen metsäraivuri.
Tähän mennessä akkuraivurit on suunniteltu ensisijaisesti pihanhoitoa varten. FSA 400 K on toista maata, kuten mallimerkintä K kertoo. Sahassa on lyhyt, vahvarakenteinen runkoputki. Saharungon lyhyys helpottaa sen käsittelyä tiheän puuston seassa.
Moottorin tehoksi ilmoitetaan 2 kilowattia, mikä vetää vertoja sylinteritilavuudeltaan 45 kuutiosenttimetrin bensaraivureille. Teräakselin suurimmaksi pyörimisnopeudeksi luvataan 9 400 kierrosta minuutissa.
Malliston tehokkaimman Stihl AP 500 S -akun kanssa raivuri painaa yhdeksän kiloa. Se on hieman vähemmän kuin keskikoisten bensaraivurien paino.
Saha voidaan varustaa joko 200-millisellä tai 225-millisellä terällä.
Alustavan tiedon mukaan Stihl FSA 400 -mallit tulisivat myyntiin ensi vuoden helmikuun lopulla. Sahan hintaa ei ole vielä vahvistettu. Siihen suositeltu, Stihlin malliston tehokkain AP 500 S -akku maksaa vajaat 500 euroa.
Tulossa huippukevyt ja tehokas moottorisaha
Tuotepäivillä esiteltiin myös uusi bensiinimoottorisaha Stihl MS 400.1. Sylinteritilavuudeltaan 62,6 kuutiosenttimetrin uutuus päihittää muut 60-kuutiosenttimetrin tehollaan, joka on 3,9 kilowattia. Saha on tarkoitettu ammattimetsureille ja puunhoitajille.
Tehopakkaus on puristettu entistä keveämpään pakettiin. Sahan ilmoitettu paino ilman terälaitetta on 5,5 kiloa. Se on vähemmän kuin muilla saman kokoluokan sahoilla.
Myös MS 400.1 on alustavan tiedon mukaan tulossa kauppoihin ensi vuoden huhtikuussa. Senkään hintaa ei ole vahvistettu.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kehitys kehittyy hitaasti ja epävarmasti. FSA130:een ei kiinnitetä akkua ollenkaan vaan akku on vyöllä tai selässä. Tästä on hyötyä kahdella tavalla:
1. Sahan saa tasapainoon 1-2kg sukelluspainolla eikä akun vaihtaminen pikkuakun ja reppuakun välillä vaikuta sahan tasapainoon.
2. Akkukotelon voi pitää vyöllä pohja ylöspäin, jolloin vesi ja roskat eivät pääse liittimiin.
Tässä uudessa mallissa akku näyttää olevan sahassa kiinni yläpuoli ylöspäin, jolloin molemmat 1. ja 2. aiheuttavat ongelmia. Luulisi, että Stihl on näitä asioita miettynyt ja jonkinlainen ratkaisu on olemassa. Onko?
Tähän hätään en osaa Panun kysymykseen vastata. FSA 400:n saamme kokeiltavaksi vasta joskus ensi keväänä, mutta meillä on parhaillaan kokeilussa Stihlin FSA 200 -akkuraivuri, jossa akku on samalla tapaa kiinnitetty, joten sen perusteella pystyy päättelemään paljon. Luulen, että sahojen akut on aika tehokkaasti kosteudelta suojattu, joten siltä osin suurta ongelmaa ei tulle.
Sahan tasapainotukseen pätee juuri tuo, mitä Panukin totesi.
Sahan tasapainotukseen Stihlillä on olemassa ratkaisu.
Sahan kiinnityspisteitä valjaiden koukkuun on useita ja vaihtamalla kiinnityspistettä eteen- tai taaksepäin sahan tasapaino muuttuu.
Tämä tasapainotusjärjestelmä tunnetaan nimellä KISS. Tulee sanoista Keap It Simple Stupid.
t. Yki Ylikorko
Kiinnityspisteitä on tyypillisesti luokkaa 7cm matkalla ja ainakaan FSA130:tä ei saa läheskään tasapainoon ääriasennossakaan. Sukelluspainolla saa ja sellainen minulla on teipattuna sahan takaosaan.
500-akku painaa sen verran, että en usko tasapainon löytyvän kiinnityspisteillä kun vaihtaa sen ja reppuakun välillä mutta toivottavasti olen väärässä.
Saadaanko toimituksen Fsa 200 kokemuksia tämän syksyn aikana? Moottori taitaa olla teholtaan samaa luokkaa tämän raivurimallin kanssa?
Kyllä saadaan, FSA 200 on parhaillaan Mykkäsen Ristolla koesahattavana. Juttua tehdään todenäköisesti marraskuun jälkipuoliskon Metsälehteen