Sotkamoon perustetaan luonnonsuojelualue – “Ojitukset ovat heikentäneet luonnonmukaista vesitaloutta” 

Kainuun ELY-keskus on sopinut maanomistajan kanssa yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Sotkamon Jormaskylälle.  

Suoalueella olevat lukuisat lähteet ovat sammalpohjaisessa ympäristössä. (Kuva: Risto Määttä)
Suoalueella olevat lukuisat lähteet ovat sammalpohjaisessa ympäristössä. (Kuva: Risto Määttä)

Kainuun ELY-keskus on sopinut maanomistajan kanssa yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta. Luonnonsuojelualue sijaitsee Sotkamon eteläpuolella ja se on pinta-alaltaan 24 hehtaaria.

Kohteen muodostavat kaksi toisistaan erillään olevaa aluetta. Toinen alue on Aituussuon keskiosassa. Aluetta hallitsee rimpimäinen avosuo, jossa pohjaveden vaikutus näkyy pinnalle purkautuvina lähteinä ja tihkupintoina.

Suoalueen ojitukset ovat parantaneet alueen reunoilla kuusivoittoisen sekametsän kasvua, mutta samalla heikentäneet suoalueen tilannetta ja luonnonmukaista vesitaloutta.

Toinen alue on kokonaisuudessaan korpea, jossa lähteet ilmentävät pohjaveden vaikutusta.

Lintulan Matin suojelualue rajautuu Metsäniemen luonnonsuojelualueeseen ja täydentää alueen suojeluverkostoa.

“Suoalueella olevat lukuisat lähteeet ovat kauniissa sammalpohjaisessa ympäristössä. Ne tekevät alueesta suojelun arvoisen”, maanomistajien edustaja Risto Määttä kertoo tiedotteessa.

Suojelualueen perustaminen on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön HELMI-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa.

Kainuun ELY-keskus toteuttaa soidensuojelun täydennysesityskohteiden suojelua. Suojelu on vapaaehtoista ja maanomistajat saavat siitä korvauksen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat