Parina viime kesänä ovat koronamääräykset vaikeuttaneet maa- ja metsätalouden kipeästi tarvitsemien kausityöntekijöiden tuloa Suomeen. Tilanteen uskottiin jo palautuvan normaaliksi, mutta sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.
Osalla Metsähallituksen sopimusyrittäjistä on tiukat paikat, jos ukrainalaiset kausityöntekijät eivät ensi kesänä saavu Suomeen.
”Joillakin sopimusyrittäjistä ovat kaikki kausityöntekijät Ukrainasta, toisilla heitä ei ole yhtään. Meille on jo tullut joitakin huolestuneita yhteydenottoja, että mistä löytää työvoima ensi kesäksi”, kertoo Metsähallituksen metsänhoitojohtaja Heikki Savolainen.
Savolainen myöntää, että mahdollisten korvaajien löytäminen ei ole helppoa. Yksi mahdollisuus on tehostaa kesätyövoiman rekrytointia kotimaasta.
”Töitä voidaan myös joutua priorisoimaan. Taimien istutukset muokattuun maahan täytyy hoitaa ensin, mutta raivaussahatöitä voidaan siirtää”, Savolainen sanoo.
Tekijöille riittää ottajia
Suomessa voidaan myös joutua pohtimaan toimialojen marssijärjestystä – maatalouskin tukeutuu pitkälti ulkomaiseen kausityövoimaan.
Tilanne voi toki muuttua toukokuuhun mennessä, mutta vaikka sota Ukrainassa päättyisikin nopeasti, seuraavaksi maassa on edessä jälleenrakennus.
”Kyllä niitä käsiä tarvitaan silloin sielläkin”, Savolainen toteaa.
Myös metsäyhtiöt joutuvat pohtimaan ensi kesän työvoimatilannetta.
”Meillä on ollut joitakin ukrainalaisia kausityöntekijöitä, mutta ei mitenkään merkittävissä määrin”, kertoo franchising-liiketoiminnan päällikkö Timo Niemelä UPM Metsästä.
Niemelä muistuttaa, että tilanne on vielä auki ja kesään mennessä ehtii tapahtua paljon.
”Seuraamme tapahtumia. Emme ole huolissamme ensi kesän töiden toteutumisesta Ukrainan tilanteen vuoksi, mutta olemme huolissamme tuttujen ja hyväksi havaittujen työntekijöiden, kuten muidenkin ukrainalaisten kohtalosta.”
Koronakeväänä 2020 maa- ja metsätalousministeriö arvioi metsänistutustöihin tarvittavien ulkomaisten kausityöntekijöiden määräksi noin 2 000. Kaiken kaikkiaan Suomessa työskentelee vuosittain noin 16 000 ulkomaista kausityöntekijää. Heistä noin 9 000 on tullut Ukrainasta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään